Külföldi sztárok és a hazai élvonal a Gourmet Fesztiválon

Forrás: turizmus.com

 2017. április 24. 17:39

A magyar gasztrokultúra immár legnagyobb fesztiválja idén túllép az ország határain és a legkiválóbb hazai éttermek mellett a régió legjobbjait is felvonultatja, többek közt szlovén és lengyel sztárséfekkel – és más újdonságokkal is készülnek a szervezők.

Május 18-21. között a Millenárison az eper és a mangalica kerül a fókuszba a több mint 100 kiállítót felvonultató eseményen, ahol nem csupán Magyarország, de a környező országok legizgalmasabb fogásai is végigkóstolhatóak. És nem csupán a résztvevők standjain, hanem a neves séfekkel fémjelzett exkluzív ebédeken és vacsorákon keresztül, amelyekre érdemes mihamarabb foglalni, mert a helyek gyorsan betelnek.

 

Menük a legjobbaktól

A Gourmet Fesztiválra hatfogásos menüvel készül a világ legjobb női séfjének választott szlovén Ana Roš, akinek étterme a Hiša Franko ugyan csak az év néhány hónapjában fogad vendégeket. Lengyelországból érkezik Wojciech Modest Amaro, a Michelin-csillagos Atelier Amaro séfje, aki ugyanazt a nyolcfogásos menüt készíti majd el, mint amit aznap a varsói éttermében is kínálnak.

Hagyományteremtő szándékkal indulnak el a legjobb vidéki séfek által közösen prezentált vidéki ebédek, és már az első alkalommal együtt főznek az encsi Anyukám mondta, a mádi Gusteau, a balatonszemesi Kistücsök, valamint a tatai Platán Étterem séfjei, a tányérdesszertet pedig a soproni Harrer Chocolat készíti.

Balról jobbra: Mészáros Ádám (Onyx), Gerendai Károly főszervező, Tiago Sabarigo (Costes Downtown), Palágyi Eszter (Costes) és Sárközi Ákos (Borkonyha) a fesztivál sajtótájékoztatóján.

Fotó: Bóna Márk

 

Széll Tamás és csapata a Gourmet exkluzív ebédjére egy, a Bocuse d’Or-t is megidéző, különleges menüvel készül. És izgalmas programnak ígérkezik a „Hungarian Michelin all-star" vacsora is, ahol hazánk Michelin-csillagos éttermeinek séfjei - Palágyi Eszter (Costes), Mészáros Ádám (Onyx), Sárközi Ákos (Borkonyha), Tiago Sabarigo (Costes Downtown) - , valamint Mihályi László (Mihályi Patisserie, Váci Desszertszalon) készítik közösen a menüt.

 

Workshopok és színpadi programok

A tudásukat fejleszteni kívánók „gyorstalpaló gasztroiskolában” gyarapíthatják konyhai ismereteiket, szintén külön regisztráció után. Itt a vegán tavaszi ebédtől kezdve az ázsiai konyhán át a kenyér és a házi hamburger készítéséig terjed a „tananyag”.

A Gourmet gasztroszínpadán is hazai és külföldi szakértők osztják meg tapasztalataikat. Megtudható például Bernáth Józseftől, hogy miként kerül a spárga a desszertbe, a Taubenkohel megmutatja, mitől is lesz két Michelin-csillagos egy burgenlandi konyha, a varsói Atelier Amaro pedig elmeséli, hogy a helyi alapanyagokra és hagyományokra építve miként lehet feltámasztani és újragondolni egy ország csúcsgasztronómiáját.

De itt lesz a Magyar Barista Válogatott, és Anna Olson kanadai sztárcukrász, aki a Viktória piskótatortát készíti el.

A pozsonyi Fouzoo ázsiai fogásokkal készül, Szabó Péter bemutatóján a kanadai homárral ismerkedhetünk meg. A Babel két séfje, Veres István és Langer Gábor különc édes ételt mutat be, az idei Gourmet sztárvendége Ana Roš pedig egyik ikonikus fogását főzi meg a színpadon. És megtudható továbbá a dödölle egyedi receptje, a kovászos kenyér titka és hogy mi is az a matcha.

Az idén 10 éves Onyx nem mindennapi színpadi eseménnyel készül, az étterem saját farmjáról származó fekete lábú csirkével és Mészáros Ádám séffel. Gianni és Alessandro most olaszos fogásokat készítenek a legismertebb magyar alapanyagokból. Pesti István, a tatai Platán séfje pedig azt mutatja majd be, hogy miért olyan fontos a látvány, az illat, és az ízek megfelelő kölcsönhatása.

 

Díjak és egyéb programok

Ünnepi eseménnyel zárul vasárnap a gasztroszínpad programja, hiszen idén első alkalommal díjazzák a legjobb kiállítót és a legjobb ételt is. Mindkettőre a szakmai zsűri mellett a közönség is szavazhat, az elismerést pedig Széll Tamás és Bocuse d’Or csapata adja majd át

A fesztivál 14 éves korig továbbra is ingyenesen látogatható, ráadásul idén a gyerekek részére már külön helyszínnel is készülnek, ahol a játszótér és a babakonyha, valamint a kézműves foglalkozások mellett egy séf-suliban a legkisebbek a Chefparade főzőiskola szakácsaival együtt főzhetnek.

A belépőjegy ára idén nem változik, miközben a korábbiakhoz képest több és értékesebb ajándék jár mellé. A szervezők pedig remélik, hogy az időjárás is kegyes lesz hozzájuk.

Részletek és bővebb információ: www.gourmetfesztival.hu