Külföldi tapasztalatok a MaReSz rendezvényen

Forrás: turizmus.com

 2015. február 18. 18:02

A Közel-Keleten jó termékkel lehet boldogulni, ha felkészülünk a kihívásokra – derült ki a MaReSz Event Hub estjén február 17-én a Symbolban.

A Magyarországi Rendezvényszervezők és –szolgáltatók Szövetsége a tervek szerint évi négy alkalommal szervez kötetlenebb szakmai rendezvényt tagjainak – az első alkalommal a Symbol Budapest adott helyet a videós bejelentkezéssel színesített kerekasztal-beszélgetésnek.

Tordai Bálint, a Bo Event Dubajban élő tulajdonosa Skype-on osztotta meg saját tapasztalatait az arab világ rendezvénykultúrájáról a hallgatósággal. Ebből többek közt kiderült, hogy az emirátusban 500 főnél kisebb rendezvényt nem szoktak szervezni, és a megkeresések nagy hányada meg is valósul.

A magyarokkal kapcsolatban nagyon jó a megítélés, ám furcsamód hazánkból leginkább a Nokia-gyárat ismerik és németes precizitást gondolnak rólunk.  Ugyanakkor Dubajban, a mindössze 43 éves emirátusban sem az országnak, sem a rendezvényszervezésnek sincs múltja, viszont a gazdasági környezet kiváló, adók nincsenek, a fizetési morál jó.

A nehézségek között említette, hogy a váratlan eseményeket ott nehezebb orvosolni, mint itthon. A multikulturális környezetben ugyan mindenki beszél angolul, ám az akcentusok rendre félreérthetőek, az időjárás pedig novembertől áprilisig elviselhető, nyáron viszont az iszonyatos hőség a teljesítményt és a hatékonyságot is visszaveti.

A vállalkozásoknak arra is fel kell készülni, hogy pozitív visszajelzések esetén nem csak Dubajban, hanem a teljes közel-keleti régióban kell dolgozni, ahol más törvények uralkodnak és más engedélyeket kell beszerezni. A rendezvények kellékeit pedig gyakorta érdemes máshol legyártatni, mert még szállítási költséggel együtt is olcsóbban jönnek ki, mint a helyi beszállítókkal. Ami pedig az alvállalkozókat illeti, itt is találni megbízhatót és kóklert egyaránt, de rá lehet bukkanni a jó partnerre.

A külföldi megbízásokról szólva Rókusfalvy Gábor, a Roxer Event & More igazgatója elmondta: ők a meglévő hazai ügyfeleiken keresztül kapnak határokon átnyúló felkérést, jellemzően a környező országokba. Kiss Zsolt, a Compoffice-R Kft vezetője viszont a magyar piacnak köszönheti, hogy külföldön velük dolgoztatnak: egy itthoni beruházás nyomán nyerték el egy amerikai cég bizalmát, aki aztán további országokba is őket kérte fel informatikai szolgáltatónak. Két másik megkeresés pedig a weboldalukon keresztül érkezett, így ezeket referenciáiknak és rugalmasságuknak köszönhették.

A TorTer e-Design Kft pedig más megfontolásból dolgozik külföldön: ők jellemzően magyar cégeket és termékeket mutatnak be új piacokon – mondta el Tornyai Péter ügyvezető.