Kulináris élvezetek Karintiában

Forrás: turizmus.com

 2015. május 18. 10:43

A karintiai "Lust auf Fisch" kezdeményezés kedvet csinál a halhoz, melyben igen gazdagok a kristálytiszta vizű folyók és tavak dél-ausztriai tartományban.

Kevesen tudják, hogy elkötelezett tenyésztőinek köszönhetően már Karintia büszkélkedhet az egyik legnagyobb saját édesvízi haltenyésztéssel Ausztriában. Időtlen idők óta különleges specialitásnak számít az úgynevezett karintiai Lax'n, egy tavi pisztráng, mely már a 14. században őshonos volt a régióban, és néhány éve ismét sikeresen tenyésztik Karintiában. Gondosan előkészítve, helyi termékekkel ízesítve ezek a halételek elválaszthatatlan részét képezik a karintiai alpok-adriai konyhának, melyben a helyi kertek és udvarok friss alapanyagai, a szezonális események, a régi gasztronómiai hagyományok és azok újraértelmezése ízletes egésszé olvad össze.

Az ivóvíz tisztaságú karintiai tavakból és folyókból származó csemegét legjobb, ha a regionális mezőgazdaság kiváló minőségű termékeivel, mint például illatos gyógynövényekkel, saját előállítású olajokkal és friss, ropogós zöldségekkel kombináljuk. Ezt az ízt egy pohárka karintiai borral tehetjük fenségesen tökéletessé. A szőlészet ezer éves hagyományra tekint vissza Karintiában. Hosszú ideig feledésbe merült, de most sikeres reneszánszát éli. Ennek során a borászok elődeik tudásából merítenek, és ízletes kreációkat varázsolnak a különféle vörös és fehér borokból. Közülük néhányat már többször díjjal tüntettek ki, mint például a Gartner borgazdaságot és a szelíden dombos Lavanttalban található Janko szőlészetet, valamint a közép-karintiai Vinum Virunum borgazdaságot.

Gasztronómiai élmények © Kärnten Werbung / Edward Groeger

 

Helyi halünnepek

Évente több alkalommal a karintiai gazdák és a halszakácsok kulináris fesztiválokra invitálnak, ahol megkóstolhatjuk a friss kreációkat, és a szakácsok válla fölött bepillanthatunk az ételkészítésbe. Fénypontnak számít többek között a hagyományos halfesztivál Feld am See-ben (www.fischfest.at), a villachi konyhakultusz (www.kuechenkult.at) valamint a kulináris kerekasztalok a Millstätter See partján és az Alpok-Adria túraútvonal mentén. Ezenkívül ősszel számos karintiai régióban kulináris körtáncot tartanak. Ezeket a termelők által közvetlenül kínált számos, pecázással, műlegyes horgászattal vagy halkülönlegességekkel kapcsolatos ajánlat egészíti ki.

 

Új nyári magazin: Élményteli kényeztetés

A Kärnten Werbung új, frissen nyomtatott magazinjában is számos tippet és információt talál a halakról és azzal kapcsolatban, hogyan adhatja át magát az élvezetnek tiszta lelkiismerettel. Ezenkívül márciustól a sikeres karintiai konyhaművészeti útmutató negyedik kiadása is kapható lesz az info@kaernten.at címen, melyben a halaké lesz a főszerep.

A „Lust auf Fisch" kezdeményezés a Kärnten Werbung összefogása az elkötelezett termelőkkel és gasztronómusukkal, és a következő szervezetekkel: Initiative Wirtshauskultur, Spargelwirte és a Genussland Kärnten, valamint a Karintiai Agrárkamara és Kereskedelmi Kamara. A feltörekvő karintiai borászokat is bevontuk, így gazdagítva az új kulináris élménytérséget