Kulináris hidak az ÉS Bisztróban

 2014. április 24. 16:16

Ausztria és Magyarország között épített kulináris hidakat április 23-án két mesterszakács, a Burgenlandból érkező Max Stiegl és a budapesti Kempinski Hotel Corvinus séfje, Roland Holzer, az Österreich Werbung szervezésében.

Ausztriát történelméből, fekvéséből fakadóan képzeletbeli kulináris híd is összeköti jelenlegi szomszédos országaival. Az osztrák konyhára pedig jellemző, hogy a legkülönbözőbb kultúrák hatásait ötvözi. Ebből kapott ízelítőt a szép számban megjelent közönség április 23-án az ÉS Bisztróban, ahol a Burgenlandból érkező Max Stiegl fiatal mesterszakács és a budapesti Kempinski Hotel Corvinus séfje, Roland Holzer interpretálta az Ausztria és Magyarország közötti kulináris kapcsolatokat.

 

De turisztikai információkban is bővelkedett az este, az egyes fogások között, melyeket különleges tálalással és szabadjára engedett fantáziával tettek asztalra a mesterek, Ausztria 5 régiója is bemutatkozott újdonságaival és titkos turisztikai tippjeivel. Az esemény több szempontból is különleges volt, már abban is, hogy a résztvevők érkezéskor kötényt kaptak, rajta az est menüjével.

A rendezvény kulináris hídjaival az osztrák-magyar határnyitás 25. évfordulójának állított sajátos módon emléket, az ÉS Bisztró az Osztrák-Magyar Napok keretein belül pedig egy héten keresztül különleges osztrák ételeket kínál, melyeket a Michelin csillagos séf, Max Stiegl prezentál a vendégeknek.

Képgaléria ITT.


 

Max Stieglről

Max Stiegl székhelye a burgenlandi GutPurbach vendéglő, ahol a szakács a térség ízeit mutatja be vendégeinek. Az osztrák GaultMillau kalauz szerint Max Stiegl megelőzte korát, most azonban pont hogy abban él. Ami a purbachi szakácsot már évek óta jellemez – unortodox regionalitás, kompromisszumok nélküli „Nosetotail", azaz „az orrától a farkáig" filozófia – most nagy népszerűségnek örvend. A Leitha hegyen tenyésztett saját kecskéi húsát dolgozza fel, a sertéshús egy Sopron melletti kisüzemből származik, ahol az állatok szabadon legelnek. A halakat a Fertő tóban fogják, a szezonális friss fűszernövényeket, vadfokhagymát, gombát és bogyós gyümölcsöket pedig a környező erdőkben szedi. Specialitásai a belsőségek, amelyekhez igazi szakértelem kell.

A burgenlandi Purbachban található régi fogadó modern étteremmel és hangulatos borpincével kínál ideális környezetet a kulináris élvezetekhez és a feltöltődéshez.

Info: www.gutpurbach.at