Kulináris központtá válhat a Várkert bazár

 2011. május 12. 10:38

Kulináris szigetté válhat a Várkert bazár, végpontjain bürotellel, luxus apartmanokkal - olvasható a Budai Várnegyed jövőjéről készült koncepcióvázlatban. Az épületegyüttes tovább nem halogatható felújítása csak üzleti alapú ingatlanhasznosítással képzelhető el.

A Várkert bazár együttesének teljes rekonstrukciója már nem halasztható tovább, az Ybl-fél kert kialakításával együtt. A térszín alatti bővítés új funkcionális elemeivel biztosítja a bazár egészséges működését, amelyben többcélú, kulturális eseményeket befogadó térsor és annak kiszolgáló zónája alakítható ki  - olvasható a Építészfórumon közzétett koncepcióvázlatban, melyet a KÖZTI tervezői Potzner Ferenc építész vezetésével készítettek az I. kerületi önkormányzat megbízásából.
A Várkert bazár épületegyüttesének fontos szerepe van abban, hogy élettel telítődjön a várlejtő Ybl Miklós tér által határolt délnyugati része. Ez a kulcs a Duna és a Királyi Palota egykori kapcsolatainak újjáélesztéséhez. A tervezők alapvető célja a bazár épületegyüttesének és a mögötte elterülő kertnek a korhű rekonstrukciója, kiegészítve olyan rejtett, földalatti beépítéssel, amely biztosíthatja az ide települő igényes szolgáltatások infrastrukturális hátterét és egyben alapot ad a környező terület egészséges működéséhez.
A bazárban helyet kapna az Ifjúsági park történetét bemutató interaktív retro kiállítás, felette az újraépített Ybl-féle grotta mögött kávézóval és egy kerti étteremmel. A bazár végpontjain lévő épületekben bürotelt, magas színvonalú szolgáltatásokat és a budai Gundelt alakíthatnák ki. A bazárok térsora éttermek, kereskedelmi szolgáltatások, kis üzletek és galériák befogadására alkalmas.
Az Ybl Miklós tér szintje alatt egy 280 férőhelyes parkolót terveznek, amely nem csak az együttes, de a Palota igényeit is szolgálja. Felette a multifunkcionális terek koncertek, kulturális programok színterei lehetnek. Ez a nagyvonalú tér a hegy felőli zónájában két kiszolgáló szintre oszlik, amely nem csak a rendezvények infrastrukturális és esetleges gasztronómiai igényeit, de az elegáns, kertben rejtőzködő Pavilon Éttermet is kiszolgálja, mely a Hauszmann féle kert-rekonstrukció egyetlen új, szervesen illeszkedő eleme. Az utcaszintről nyíló déli pavilonsorba is vendéglátó funkciókat helyeztek abban bízva, hogy a Várkert bazárt  egyedi tulajdonságai Budapest új kulináris szigetévé avanzsálhatják.
A kertrekonstrukcióban két új funkció kapott helyet. A pergolasor mögött rejtőzködő Pavilon Étterem mellett a gloriett tengelyébe visszaépített grotta mögé egy kávézót képzeltek el.
A Várkert bazárhoz tartozik a sokáig kaszinóként működött Várkert kioszk - az együttes egykori kazánháza -, amelyben kávézó-reggeliző helyet, információs pontot és jegyirodát alakítanának ki. Az Ybl Miklós tér forgalomcsillapításának és gyalogosbaráttá tételének sok közlekedési következménye és eleme van, ebből egy újfajta kapcsolatot,  a vízi közlekedést emelik ki. A Várkert bazárnak igen fontos lenne a pesti Vigadó tér felőli megközelítés, ahonnan hajóval jutnának át az új Erzsébet királyné kikötőbe,  a Várkert Kioszk alá. (www.napi.hu)