Különgépekkel jöttek az olaszok az ünnepekre Budapestre

Forrás: turizmus.com

 2016. január 07. 18:19

A turizmus várhatóan ismét rekordokat döntött 2015-ben, s az előzetes piaci információk alapján nemcsak a vendégek számában, de összetételükben is kedvező változások történtek a minőségi vendégkör irányába. Budapestnek kiemelkedő forgalmat hoztak az ünnepek.

Bár a statisztikai hivatal csak februárban közli a végleges adatokat, a kereskedelmi szálláshelyek és Turisztikai Világszervezet nemzetközi turizmussal kapcsolatos számai azt jelzik, 2015 különösen jó év volt a magyar turizmus számára – mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) turizmusért felelős helyettes államtitkára a Gellért fürdőben tartott sajtótájékoztatón. Ruszinkó Ádám méltánytalannak minősítette az a gyakran elhangzó kritikát, hogy csak a kevésbé igényes vendégkör jön hozzánk, szerinte a romkocsmák és a fesztiválok külföldi látogatói mellett a színvonalas kulturális programokat és a minőségi egészségturisztikai szolgáltatásokat is egyre többen keresik.

Az előzetes adatok szerint 2015-ben vendégek számra várhatóan meghaladja majd az 10 milliót, a vendégéjszakáké a 25 milliót, a szálláshelyek árbevétele pedig a 350 milliárd forintot. A magyarországi fürdők mintegy 40 millió vendégek fogadtak.

Ruszinkó Ádám kitért arra is, hogy a közelmúlt terrorcselekményei érezhetően bizonytalanságot okoztak a nemzetközi turizmusban, elsősorban Nyugat-Európában, Magyarország azonban továbbra is biztonságos úti célnak minősül. Ezt alátámasztja a decemberi forgalom is, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének havi trendriportja szerint a budapesti szállodák öt százalékkal több vendégeket fogadtak az év utolsó hónapjában, mint egy évvel korábban, s a vidéki szállodák foglaltsága is 60-80 százalék között alakult.

Karácsony vásár a Vörösmarty téren

Karácsony vásár a Vörösmarty téren

 

Élmény, gasztronómia, vásárlási lehetőségek – e három fő kínálati elem az, ami a külföldi turisták ma már tudatosan keresnek a világhálón, amikor úti célt választanak – jelentette ki Bán Teodóra, a Budapest Fesztivál- és Turisztikai Központ (BFTK) ügyvezető igazgatója. A Budapest Kártya és a Budapestinfo irodák előzetes értékesítési adatai szerint is megnőtt azoknak a vendégeknek a száma, akik karácsonykor és szilveszterkor Budapestet választották, átlagosan 3-5 éjszakát töltve nálunk. Olasz utazási irodák külön repülőjáratokat szerveztek a budapesti karácsonyi vásár meglátogatására, amely napi programként szerepelt az ajánlatukban, de Európa más nagyvárosaiból is érkeztek szervezett csoportok ezzel a céllal. Az ünnepek alatt a látogatókat a Vörösmarty téren 170, a Városháza parkban 100, a Szent István Bazilikánál közel 200 programmal várták. A Vörösmarty téri rendezvényt mértékadó médiumok Európa 10 legszebb adventi vására között jegyezték, a látogatóik száma csupán itt megközelítette a félmilliót. A Tripadvisor szavazatai alapján a magyar főváros 2015-ben bekerült a legkedveltebb úti célok közé.

A budapesti fürdők számára is kiemelkedő forgalmat hozott az ünnepi időszak, decemberben több mint 10 százalékkal nőtt a látogatottságuk, december 24. és január 3. között pedig 120 ezer vendéget fogadott a nyolc állandó fürdő, ami óriási szám– tette hozzá Szőke László, a Budapest Gyógyfürdői és Hévízei Zrt. vezérigazgatója.