Különleges torta született a Mátyás emlékév alkalmából

Forrás: turizmus.com

 2018. május 31. 10:51

A torta összeállításánál figyeltek arra, hogy csak olyan alapanyagokkal dolgozzanak, amelyek abban a korban már léteztek.

A Magyar Cukrász Ipartestület minden évben meghirdeti a Magyarország tortája versenyt, erre a megmérettetésre készült el a torta, amelynek apropóját a Mátyás király emlékév adta. A torta ugyan nem nyert a versenyen, de a SIRHA kiállításon nagy sikert aratott a kóstolók körében.

A Mathias Rex torta a reneszánsz kor pompáját, gazdag ízvilágát mutatja be, míg megjelenésében az egyszerűség dominál. A tortában fellelhető jellegzetes alapanyagok valaha egy fejedelmi lakoma méltó részei voltak. Az egyik piskótába aszalt gyümölcs került, a másikba vörösbor, összekötőként liktáriumot használtak, és szerepel az összetevők között a grillázs is.

A torta nevét és a koncepciót Vojtek Éva nevéhez köthetjük. A torta megálmodói Dulcz Gábor cukrászmester és volt tanítványa, Sitkei Balázs, a paksi Stella Cukrászda tulajdonosa.

A Mathias Rex torta

Fotó: turizmus.com

A nagyközönség a budapesti Akváriumban kóstolhatja meg legközelebb az édességet június 3-4-én, a Nemzeti Összetartozás Napján. Amint azt a Magyar Cukrász Ipartestület illetékesétől megtudtuk, a Mátyás király évfordulóhoz szeretnék kötni a tortát, így biztosítva az exkluzivitást, ezért egyelőre az emlékév által szervezett nagy rendezvényeken lehet találkozni a finomsággal. Várhatóan a szeptemberi, Bécsben tartandó megemlékezés egyik édes színfoltja is a Mathias Rex torta lesz. A recept nem titkos, tehát átvehetik a cukrászmesterek.