Különös nyári szezonra készül az osztrák turizmus

Szerző: Kovács Balázs

Forrás: turizmus.com

 2022. június 07. 12:37

Az osztrák szállodaszövetség (ÖHV) és a Deloitte közös felmérése alapján nagy kihívásokkal szembesülnek a szállásadók Ausztriában is.

A reprezentatív kutatásban résztvevő szolgáltatók háromnegyede a munkaerőhiányt olyan akut problémának tartja, amivel korábban még nem szembesültek. Emellett az elszabaduló árak is komoly nehézséget jelentenek a napi üzletmenetben – mutat rá blogjában Kovács Balázs, Bécsben élő turisztikai szakértő.

A frissen bemutatott felmérés szerint a szálláshelyek fele „részben, vagy teljes mértékben” a vendégére lesz kénytelen áthárítani a megnövekedett költségeket, amelyek közül az energiaárak megugrása okozza a legnagyobb problémát.

Az ÖHV felmérése szerint a turisztikai vállalkozok 43 százaléka számolt be arról, hogy az ágazat kedvezőtlen helyzete miatt a bankok nem, vagy nehezebben hiteleznek számukra, így a túlélésük szempontjából nélkülözhetetlen hitelekhez nem jutnak hozzá, így a beruházások is rendre elmaradnak.

Soha nem látott megoldásokhoz és praktikákhoz kénytelenek nyúlni idény nyáron az osztrák szállásadók

Fotó: 123rf.com

A Kurier napilap által megszólatott turisztika államtitkár, Susanne Kraus Winkler szerint különös szezon vár az ágazatra, hiszen két év rendkívüli üzletmenet után megnyugvás helyett újabb nehézségek jönnek.

Ahhoz, hogy a vendégélmény ne változzon, korábban nem látott megoldásokhoz és praktikákhoz kénytelenek nyúlni a szállásadók. Ezek közé tartozik: a digitalizáció segítségével a hatékonyság további növelése, a kollektív szerződésen felüli javadalmazás juttatása az alkalmazottak számára, illetve a munkakörülmények minőségi feltételeinek javítása, például a komfortosabb szálláslehetőség és extra ellátás biztosítása a szezonális munkaerő számára.

Az osztrák munkaügyi hivatal (AMS) adatai szerint a legnagyobb munkaerőhiány a turizmusba alakult ki Ausztriában. Az ágazatban dolgozó vállalkozások 80 százaléka panaszkodik arról, hogy nem találnak megfelelő munkaerőt.

Ezzel az aránnyal a turizmus olyan szektorokat is „megelőz”, mint a közlekedés, szállítmányozás és a kiskereskedelem.