Kulturális együttműködés a Duna mentén

Szerző: Wagner Zsuzsa

Forrás: turizmus.com

 2014. szeptember 03. 17:57

A Nehru part 8-as mólójánál két napig állomásozó RIVE hajón mutatkozott be a magyar újságíróknak a RIVE (Rivers of Europe) kulturális projekt 2014. szeptember 3-án. A projekt különös érdekessége, hogy a Dunára mint összekötő kapocsra hívja fel a figyelmet.

A programot Petrányi Barna projekt koordinátor mutatta be, az eseményen részt vett Nagyné Varga Melinda Mária, a Fővárosi Önkormányzat Kulturális Sport Köznevelési Egészségügyi és Szociálpolitikai Főosztály főosztályvezetője is.

A 'Rivers of Europe' egy olyan kultúrákon átívelő összművészeti kezdeményezés, mely egy közös történelmen, kultúrán és értékeken nyugvó, de egy új regionális gondolatba ágyazott európai identitás kialakítását célozza.

A RIVE fő célja, hogy kulturális perbeszédet kezdeményezzen Európa legkülönfélébb településeinek lakói között, hogy megoszthassák és kicserélhessék tapasztalataikat, tanulhassanak egymás múltjából és közösen építhessek egy új európai jövőt.  Európa kulturális sokszínűségét kihasználva az össznemzetit az összművészetivel párosítja: különböző művészeti ágakat és azok képviseletére különböző nemzetiségű művészeket von be projektjébe, akik 2014. augusztus végétől szeptember közepéig a folyók összekötő funkcióját kihasználva végighajóznak a Duna teljes hosszán. A munkafolyamat célja, hogy megszólaltassa a helyi közösségeket, feltárja azok kultúráját, a folyók felvetette kérdésekre válaszokat találjon bennük, melyet az erre a célra épített hajón egy előadás keretében, mintegy közös produktumként tár a közönsége elé.

A Fekete-erdőtől a Fekete-tengerig tartó utazás során a hajó 35 nap alatt 1884 km-t tesz meg, fedélzetén 25 művésszel, akik 8 különböző országból érkeznek és 9 különböző ország 33 városában több mint 40 előadást tartanak.

A RIVE projektben résztvevő 8 országból (Ausztria, Bulgária, Lengyelország, Magyarország, Németország, Szerbia, Szlovákia és Olaszország) érkezett 25 művész előadása, egy éves közös munkájuk eredményét mutatja be.

A felkészülés során a programban együttműködő országok partnerszervezetei feleltek egy-egy művészeti ág (kortárs tánc, vizuális művészet, design és zene) vezetéséért. Feladatuk az volt, hogy kialakítsák a projekt művészi koncepcióját a „Folyók- a kultúrák összekötői- és a „víz, mint művészi alkotóelem" gondolatok mentén, illetve azokra reflektálva. Az előadás egyrészt a különböző régiók tapasztalatait, értékeit és válaszait, másrészt az egyes művészeti ágak interpretációit összegzi.

A hajó augusztus 27-én érkezett Magyarországra, szeptember 4-én és 5-én Dunaújvárosban, 6-án Baján, 7-én Mohácson állomásozik.