Külügy: aki teheti, halassza el párizsi útját

Forrás: MTI/turizmus.com

 2015. november 14. 18:40

A péntek esti terrorcselekmények miatt a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) azt javasolja, aki teheti, halassza párizsi utazását későbbi időpontra. Franciaország egész területére rendkívüli állapotot vezettek be és visszaállították a szigorú határellenőrzést.

A szaktárca szombati közleményében felhívta a Franciaországba, Párizsba utazók figyelmét, hogy az ország egész területére rendkívüli állapotot vezettek be és visszaállították a szigorú határellenőrzést, de a határokat nem zárták le.

Párizsban a közösségi helyek egyelőre nem nyithatnak ki, minden közösségi felvonulást betiltottak, a lakosságot arra kérték, hogy maradjanak otthon, ha lehet, ne hagyják el lakásukat, a városban pedig a lehető legnagyobb elővigyázatossággal közlekedjenek.

A KKM ezért azt javasolja, hogy aki teheti, halassza el párizsi utazását, akik elindulnak a francia fővárosba azt tanácsolták, hogy regisztrálják magukat a Konzuli Szolgálat oldalán az „Online adatlap konzuli védelemre" elektronikus nyomtatvány kitöltésével.

Megemlékezés a párizsi terrorcselekmények áldozatairól a Szent István-bazilikánál

Megemlékezés a párizsi terrorcselekmények áldozatairól a Szent István-bazilikánál

Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

 

A párizsi merényletsorozat nyomán több állam is megerősítette a biztonsági intézkedéseket, köztük Olaszország, Németország, az Egyesült Királyság, Szerbia, Szlovákia, az USA és Izrael.

Idehaza Pintér Sándor belügyminiszter utasítására a rendőrség tovább növeli a 2015. január óta bevezetett „B" készenléti fokozat biztonsági intézkedéseit az ország egész területén – közölte honlapján az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) szombaton.

Az intézkedéssorozat alapján a rendőrség fokozott közterületi jelentétet biztosít a főbb vasúti és autóbusz pályaudvarokon, a nemzetközi személyszállító vonatokon, aluljárókban, nagyobb forgalmú nyilvános helyeken. Megerősíti a nemzetközi repülőterek utasforgalmi és üzemi területeink őrzését, továbbá visszatérően ellenőrzi a főbb közlekedési csomópontokat és a jelentősebb forgalmat lebonyolító szállodákat. A rendőrség intézkedett a határátkelőhelyek személy- és járműellenőrzésének fokozására – közölték.

A Párizsban pénteken késő este kezdődött, szervezett fegyveres támadások hat helyszínt érintettek, bárokat és klubokat, köztük a Bataclan koncerttermet, ahol mintegy 80 embert lőttek le hidegvérrel. Híradások szerint az áldozatok száma 129, és további mintegy 100 személy állapota válságos. Magyar áldozatokról nem tud a magyar külügyminisztérium.

A merényletsorozatot az Iszlám Állam nevű dzsihadista terrorszervezet vállalta magára.