Küzdenenek a sószigorítással a közétkeztetők

Szerző: Szikora Katalin

Forrás: turizmus.com

 2015. október 09. 10:35

Nyílt színi tapsot kapott Miháldy Kinga dietetikus a Közétkeztetők, Élelmezésvezetők Országos Szövetségének budapesti regionális szakmai napján, amikor arról beszélt, hogy mára a törvény-előkészítők is belátták, rosszul sült el a radikálisan, egyik napról a másikra bevezetett sócsökkentés.

A budapesti régió csütörtöki szakmai napján részt vevő több mint száz szakember hosszan sorolta az életüket megnehezítő rendelet hatásait: nagyon sok a moslék a konyhákon, és ezzel párhuzamosan több gyerek éhesen megy haza – azok is, akik a közétkeztetésben ennének csak meleg ételt. Már látható, hogy akik találtak más megoldást, kiiratkoztak a menzáról. Az étlapszerkesztés pedig lassan biokémiai feladatokat ró az élelmezésvezetőkre. Rózsás Anikó elnök köszöntőjében azt emelte ki, hogy az EMMI-rendelet céljával egyetértenek, de a gyakorlati problémák miatt az élelmezésvezetőknek még soha nem volt ilyen nehéz éve.

A programban elsőként Zoltai Anna, a NÉBIH Vendéglátás és Étkeztetés Felügyeleti Osztályának vezetője beszélt a minőségvezérelt közétkeztetésről. Ennek nemcsak a rendelet ad aktualitást, hanem az is, hogy az általuk vizsgált ételek 56 százaléka még mindig közepes értékelést kapott, 16 százaléka pedig átlagon aluli. Májustól a NÉBIH külön szervezete minősíti a közétkeztetőket, de nem a büntetés, hanem a segítés szándékával. Külföldi példák és egységes elvek alapján igyekeznek a hibák feltárásával a fejlődésre ösztönözni a közétkeztetőket, akiknek kötelezően vállalniuk kell az auditálást, a kereskedelmi vendéglátók pedig kérhetik a vizsgálatot. Már elkezdődött a vizsgálatok tesztje, 22 munkatárs járja az országot, és eddig 60 konyhát vizsgáltak. Az eredmények nyilvánosak és fölkerülnek a NÉBIH honlapjára.

Miháldy Kinga dietetikus (OGYI-OÉTI) az óvodai étrendekről tartott előadást, ahol a legjobban kellett csökkenteni a só mennyiségét. A hozzászóló élelmezésvezetők elmondták, a tendereken nem a jobb minőség, hanem az alacsony ár győz, és a rendelkezésükre álló keretből nem is lehet jó minőségű ételeket készíteni. Azért sem, mert a reggeli és a délután étkezéssel kimerítik a napi sóadagot, és az ebédhez már nem tudnak sót használni – ennek megvalósíthatatlanságát látta be az intézet főigazgatója, és ezt a mondatot tapsolta meg a hallgatóság.

A résztvevők elmondták azt is, szeretnének mintaétlapot kapni, ami megkönnyíteni a munkájukat. Ezért volt számukra hasznos előadás az étlapszerkesztésről, amit Mák Erzsébet tartott, a Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Karának adjunktusa. Különösen ott vannak gondban, ahol egy konyhán főznek az óvodáskorúaktól az idősekig több korosztályra – a badellában pedig az ételeket nem lehet elkülöníteni. Erre rímelt Czékmány Ervinnek, a Péterfy Sándor utcai kórház élelmezési osztályvezetőjének előadása.

„Kettős szereposztásban" sorolta az EMMI-rendelet megvalósításával kapcsolatos tapasztalatokat Páger Zsolt és Végh Tamás (Hungast-csoport). Ők sem a célt kérdőjelezték meg, hanem a gyakorlat oldaláról világítottak rá az anomáliákra.