Akár 2000 forintba is kerülhet a lángos a Balatonon idén nyáron

Forrás: turizmus.com

 2023. március 30. 17:03

Az idei nyáron várhatóan sokkal magasabb árakat kell fizetni a balatoni lángosokért. Az energia- és alapanyagárak emelkedése, valamint a munkaerőhiány és a bérleti díjak növekedése mind hozzájárulnak a lángosok drágulásához a magyar tenger partján.

Habár többségük még nem nyitott ki, az Alsóőrsön, Keszthelyen, Balatonlellén és Badacsonyban megkérdezett lángosozók egybehangzó véleménye szerint jelentősen drágul a nyári szezon kihagyhatatlan étele – derül ki a G7 körképéből.

Az áremelkedést az energiaárak és az alapanyagok drasztikus emelkedése okozza, de befolyásolja a balatoni vendéglátásban évek óta jelentkező munkaerőhiány és a vendéglátóhelyek bérleti díjainak növekedése is. A megkérdezett lángososok szerint az emberek anyagi helyzete mostanra olyan mértékben romlott, hogy az árak növekedése komoly nehézségeket jelenthet a vendéglátóipar számára.

Jelentősen drágul a balatoni lángosok ára a nyári szezonra

Fotó: 123rf.com

 

A már nyitva lévő Badacsony Bisztróban a lángosok ára jellemzően 25-45 százalékkal nőtt, például a sima lángos ára 950 forintra emelkedett a tavalyi 650 forint helyett.

"Túléltünk két pandémiás meg egy háborús nyarat, de ez lesz a legnehezebb. Mostanra fognak az emberek úgy leereszteni anyagilag, hogy örülünk, ha lejönnek egyáltalán hozzánk" – nyilatkozta a keszthelyi lángosos.

A tavalyi körkép szerint a Balatonnál a sima lángos ára általában 800-1000 forint volt, míg a sajtos-tejfölös változat 1200-1600 forintba került. Az idei érdeklődés alapján viszont nehéz lesz lángost kapni 900 forint alatt, a sajtos-tejfölös ára pedig akár elérheti a 2000 forintot is – az egyik megkérdezettnél már  tavaly 1880 forintba került egy ilyen.