Lassan, de biztosan elindult a turizmus visszaépülése

Szerző: PR-cikk

Forrás: turizmus.com

 2021. június 21. 12:38

Bár a belföldi, vidéki turizmus stabilan elkezdte a visszaépülést, a külföldiek tömeges fővárosi foglalásaira az előrejelzések szerint még őszig várni kell. A járvány előtti szinteket az iparág legkorábban is csak 2-3 év múlva érheti el – mondta Polgár Tibor, az IntercityHotel Budapest igazgatója.

A fertőzöttségi adatok csökkenése és az országos nyitás hatással volt a belföldi foglalási hajlandóságra is. A Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ előfoglalási adatai szerint a három nyári hónapra már több mint 1 millió vendégéjszaka-foglalást rögzítettek, ezek pedig 75 százalékban magyar vendégektől érkeztek.

Hasonló irányba mutat a Magyar Turisztikai Ügynökség felmérése is, amely szerint a magyarok 70 százaléka tervez egy éven belül belföldi utazást. A vidéki szállodák szerencsésebb helyzetben vannak, hiszen itt a foglaltság akár még a tavaly nyári szezon adatait is meghaladhatja, de a szektor fővárosi képviselői is bizakodóak az év második felével kapcsolatban.

Egy átlagos nyáron a fővárosi hotelekben a vendégek 90 százaléka külföldi turista

Fotó: 123rf.com

Újraindulás csökkentett létszámmal

Az idei nyarat a fővárosi hotelek, így a Deutsche Hospitality szállodalánc első budapesti szállodája, a 312 szobás IntercityHotel Budapest is csökkentett létszámmal és flexibilis munkakörökkel tervezi – mutatott rá Polgár Tibor.

Egy átlagos nyáron a fővárosi hotelekben a vendégek 90 százaléka külföldi turista. Jelenleg a hoteleket csak védettségi igazolvánnyal lehet látogatni, de elméletben nincs technikai akadálya annak, hogy július 1-jétől Magyarországon is lehessen használni az uniós Covid-igazolványt – tette hozzá.

Tizenhat országgal (Albánia, Bahrein, Ciprus, Csehország, Észak-Macedón Köztársaság, Georgia, Horvátország, Marokkó, Moldova, Mongólia, Montenegró, Szerbia, Szlovákia, Szlovénia, Törökország, Ukrajna) már megegyezett a kormány a védettségi igazolványok kölcsönös elfogadásáról, az ezekből az országokból érkező emberek angol nyelvű igazolásait pedig kötelesek elfogadni Magyarországon. Emellett jó hír az is, hogy az UEFA-meccseket rendező országokba, így Budapestre is be lehet utazni negatív PCR-teszt bemutatása ellenében.

Polgár Tibor szerint a különböző piackutatások azt mutatják, hogy a visszaépülés – amennyiben nem lesz újabb, tömeges megbetegedéseket és lezárásokat hozó hulláma a járványnak – legkorábban idén ősszel kezdődhet meg a fővárosban.

A külföldi vendégek esetében először az Európában belüli desztinációk épülhetnek újra, a tengerentúli piacnál ez nehezebb és lassabb lehet.

A 2022-es év a csoportos foglalások alapján már biztatónak tűnik, összességében azonban a járvány előtti szinteket az iparág legkorábban is csak 2-3 év múlva érheti el. „Budapest ennek ellenére eddig is közkedvelt úti cél volt, így bízunk abban, hogy amennyiben a járványhelyzet engedi, még ősz előtt újra megjelennek a látogatók” – emelte ki Polgár Tibor.

(X)