Lassan utolérjük Hollandiát tekerésben

Forrás: turizmus.com

 2015. január 27. 14:54

Dobogós helyen állnak a magyarok kerékpárhasználatban az Eurobarometer nemrégiben publikált közlekedési felmérése szerint. Magyarország a harmadik helyet érdemelte ki Hollandia és Dánia mögött a mindennapos kerékpáros közlekedésben.

Az Európai Bizottság közvélemény-kutató intézete felmérésében arra a kérdésre kereste a választ, hogy milyen közlekedési eszközt használnak a leggyakrabban az EU 28 tagállamának lakosai egy átlagos napon. A magyarok 22%-a választotta a kerékpárt, szorosan a dánok mögött, akiknél ez az arány 23% volt. A közismerten kerékpáros nemzetnek számító hollandok 36%-a voksolt a biciklihasználat mellett.

A szeptemberben indult BUBI budapesti közbringa rendszer mellett számos kerékpáros fejlesztés zajlott az elmúlt időszakban, 2010 és 2014 között több mint 530 km kerékpárút épült meg.

A Fertő tó menti kerékpárút-hálózat korszerűsítése, a Velencei-tó déli partján a bicikliút kiépítése, vagy például az Eurovelo13 - Vasfüggöny nemzetközi kerékpáros útvonal átadása kedvezően hatnak a kerékpáros turizmus fejlődésére.

Becsey Zsolt közlekedésért felelős helyettes államtitkár tájékoztatása szerint már előkészítés alatt áll a turisztikai szempontból is jelentős EuroVelo 6 útvonal Rajka–Budapest szakaszának megépítése, a Balatoni Bringakör komplex fejlesztése és a Budapest–Balaton útvonal létesítése is.

Amennyiben kedvet kapott a bringázáshoz, az itthon.hu részletes kerékpártúra-keresőjét az alábbi linken érheti el: http://aktiv.itthon.hu/kerekparutak-magyarorszagon