Látogatható a felújított tiszadobi Andrássy-kastély

Forrás: MTI

 2015. december 07. 16:29

Hétfőtől a nagyközönség által is látogatóvá vált a 2,2 milliárd forintból, uniós és hazai forrás segítségével teljesen felújított Andrássy-kastély a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Tiszadobon.

Az 1880 és 1885 között épült 2700 négyzetméteres kastély és a park rekonstrukciója 2011-ben kezdődött el és 2014 júniusában fejeződött be, látogatókat azonban eddig nem fogadott az épület.

A Tisza-holtág partján fekvő romantikus kastély építésére gróf Andrássy Gyula korábbi miniszterelnök, az Osztrák-Magyar Monarchia első külügyminisztere adott megbízást. Az első világháborúban az épület belső berendezése szinte teljesen megsemmisült, a második világháború után állami tulajdonba került, 1950-től 2007-ig pedig gyermekotthonként működött a kastély.

 

A leromlott állapotú épület felújítását 2011-ben határozta el a fenntartó Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Önkormányzat, amely 1,7 milliárd forint uniós támogatást nyert el erre a célra, a fennmaradó önerőösszeget pedig kötvénykibocsátásból fedezte.
A beruházás kivitelezési szerződését 2010 decemberében írták alá, a munkálatokra kiírt közbeszerzési eljárást a Harcon-KE-VÍZ konzorciuma nyerte el. Az egész épületet érintő teljes külső és belső rekonstrukció keretében korszerűsítették a tetőszerkezetet, a csatorna- és vízhálózatot, elvégezték a gépészeti munkálatokat, restaurálták a kastély belső tereit és szobáit, valamint korhű bútorokat vásároltak.

A fejlesztésnek köszönhetően az épületegyüttes körül lévő 15 ezer négyzetméteres park is megújult, amelyben tiszafákkal határolt, középkori liliomot kirajzoló bukszuslabirintus található.

A kastélyban a tervek szerint egész évben állandó és időszakos kiállítások, valamint különböző programok várják majd az érdeklődőket.
Az épület - amely az eredeti tervek szerint 2012 márciusára készült volna el - 2013-ban az önkormányzattól a megyei intézményfenntartó központhoz került át, amely később teljes jogutódlással beolvadt a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóságba. Az épületet fenntartója és üzemeltetője jelenleg a Forster Gyula Nemzeti Örökségvédelmi és Vagyongazdálkodási Központ.

A kastély megnyitása novemberben az Országgyűlésben is szóba került: Tukacs István MSZP-s országgyűlési képviselő 23-án kérdéssel fordult Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszterhez az ügyben. A szocialista képviselő akkor megemlítette, hogy az interneten található tájékoztatás szerint "bizonyos engedélyek beszerzéséig" nem látogatható az épület. Az ellenzéki politikus hozzátette, a "helyi népnyelv" úgy tudja a Miniszterelnökséget vezető miniszternek is volt az ügyben kellemetlen tapasztalata.

Lázár János válaszában elmondta, valóban megkísérelt bejutni az épületbe, de kapukba ütközött, amelyek másokat is megakadályoznak abban, hogy a kastélyt megnézzék.
A beruházás úgy zárult le, hogy a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóságnak sem pénze, sem koncepciója nem volt arra, mit kezdjen a felújított épülettel, ezért kezdeményezte, hogy az épületet a Forster Gyula Nemzeti Örökségvédelmi és Vagyongazdálkodási Központ üzemeltesse és az még az idén nyissa meg kapuit - közölte a miniszter.

Lázár János hozzátette, erre kénytelen lesz a műemlékvédelem országos főigazgatója a "nyakát ráhelyezni, a szónak abban az értelmében, hogy alkalmassági kérdésnek tekintem, hogy a magyar állam" az épületet azonnali hatállyal adja birtokba az érdeklődők számára.

A Forster központ hétfői közleménye szerint a kastély és parkja keddtől vasárnapig 10-től 16 óráig látogatható.