Látogatóközpontok és zarándokház Gyomaendrődön

Forrás: MTI

 2015. július 10. 13:20

Befejeződtek a Békés megyei Gyomaendrődön a Lélekkel a Körösök mentén - turisztikai fejlesztések a vallás és a Körös ökológiája tükrében elnevezésű projekt tavaly október óta zajló kivitelezési munkálatai. A beruházást 459 millió forintnyi európai uniós támogatásból valósították meg.

A Dél-alföldi Operatív Program keretében létrejött beruházás részeként a gyomai városrészben kialakították a Körös Látogatóközpontot, ahol a víz szerepét mutatják be az érdeklődőknek egy kiállítás keretében, az udvaron pedig a helyi kistermelők és kézművesek biopiacot működtetnek.

Az endrődi részen újonnan építették meg a Bárka Látogatóközpontot, ahol a Körös halászati hagyományait mutatják be interaktív eszközökkel. A vallási turizmus fejlesztés részeként egy elhagyatott épületből kialakították a 21 fő fogadására képes Szent Antal Zarándokházat és eredeti állapotában helyreállították az 1903-ban épült Szent Antal Kenyérsütőházat. A Szent László Zarándoklat Zágrábból indul és a Körösök gátjain haladva Nagyváradon végződik, egyik állomása Gyomaendrőd.

A beruházás során kialakították a több mint egy kilométeres Erzsébet ligeti tanösvényt, egy 15 méter magas kilátót, a Hantoskerti-holtágon az Erzsébet ligetet a városközponttal összekötő Sóhajok hídja helyén pedig egy újonnan épített fahíd készült el a gyalogosok és kerékpárosok számára. A holtág partján szabadidő- és kulturális park épült.

A létesítmények augusztus 1-től látogathatók.