Látogatóközpontot avattak Badacsonytördemicen

Forrás: turizmus.com

 2014. október 16. 12:47

Elkészült, és hamarosan birtokba is vehetik a látogatók Badacsonytördemic új Ökoturisztikai Látogatóközpontját.

A Badacsonylábdihegyi Strandüzemeltető Szolgáltató Kft. pályázatot nyújtott be a már régóta használaton kívül álló badacsonytördemici szabadstrandon Ökoturisztikai Látogatóközpont létrehozására, amelynek keretében 186 millió forintos támogatásban részesült. A kivitelezési munkálatok, valamint az informatikai tartalomfejlesztés befejezésével végéhez érkezett a pályázati projekt, a látogatóközpontot hamarosan birtokba vehetik az érdeklődők.

 

A „Természeti és környezeti értékek ökoturisztikai célú fejlesztése és a Természetes fürdőhelyek turisztikai célú fejlesztése" témakörben pályázati felhívás jelent meg az Új Széchenyi Terv keretében. A konstrukció alapvető célja a hazai turizmus szektor és ezen keresztül a teljes magyar gazdaság versenyképességének erősítése, a turizmusból származó jövedelmek növelése és munkahelyek teremtése.

A Badacsonylábdihegyi Strandüzemeltető Kft, amely 100 %-ban Badacsonytördemic Község Önkormányzatának tulajdona, a pályázati kiírás célkitűzéseivel összhangban állította össze pályázati anyagát, melyben olyan beruházás megvalósítására igényeltek támogatást, amely lehetővé teszi a turistavonzó szolgáltatások megvalósítását a településen, újra bekapcsolja Badacsonytördemic községet a Balaton idegenforgalmi véráramába.

A megépült Ökoturisztikai Látogatóközpont célja a Balaton-felvidéki Nemzeti Parkkal szakmai alapokon együttműködve a környék természeti sajátosságainak bemutatása. Az épületegyüttesben megismerhető a Badacsony-hegy, a hegy lábánál épült települések és a Balaton természeti környezete, rövid története, növény- és állatvilága, néprajza, borászata, a halászat, a horgászat, a hajózás története. A két új épület (Badacsony centrum és Balaton centrum) megépítése mellett parkolókat alakítottak ki, parkosítottak, kajak- és kenuházat építettek. A Látogatóközpont építésekor elsődleges szempont volt a környezetvédelem és környezetközpontúság, az akadálymentesítés, a fenntartható üzemeltetés, a környezetbarát alapanyagok felhasználása, a tudatos és takarékos üzemeltetés lehetősége.

A projekttel egyidejűleg a 65 millió forintba kerülő medertisztítás és a szabadstrand fejlesztése is megvalósult a Balaton Fejlesztési Tanács támogatásával valamint önerőből.

A Badacsonylábdihegyi Strandüzemeltető Kft. jelen fejlesztés megvalósításával jelentős lépést tett annak érdekében, hogy a település és a környék idegenforgalma fellendüljön, valamint kevésbé korlátozódjon a nyári szezonra az új turisztikai attrakciók által.