Látványraktárat építenek a szekszárdi Wosinsky Múzeumban

Forrás: MTI

 2014. szeptember 03. 16:41

Látványraktárat hoznak létre a szekszárdi Wosinsky Mór Megyei Múzeumban, amely több ezer jelenleg nem látható tárgy bemutatásával több évezred kultúrájába enged betekintést.

Az intézmény tájékoztatása szerint az új kiállítótér 70 millió forintos európai uniós támogatással 2015 júniusában készül el. Az épület pincéjében 280 négyzetméteren nyolc egybe kapcsolódó helyiséget alakítanak ki, ahol a 20. század modernizációját jellemző tárgyaktól juthat el a látogató az őskor emberét körülvevő világ leletanyagáig.

Gaál Zsuzsanna, a múzeum történésze az MTI-nek elmondta: az oktatási célokat is szolgáló kiállításon mások mellett a múlt század szórakoztatóipari műszaki cikkeit, háztartási gépeket, egy-egy orvosi rendelő berendezését, a néprajzi gyűjteményből festett bútorokat, ládákat, sarokpadokat, textileket és kerámiákat mutatnak be. A múzeum régészeti gyűjteményének darabjai közül a középkori Decs-etei feltárásból származó, 16-17. századi kerámiaanyag a legjelentősebbek, emellett válogatást nyújt a látványraktár a népvándorlás korának leletanyagából, illetve egy római kori numizmatikai gyűjteményből. Bemutatnak továbbá egy Bonyhád közelében végzett feltárásból származó őskori leletegyüttest.

A kiállítási anyagot digitálisan is feldolgozzák, az adatbázis a raktár pultjain és a múzeum honlapján lesz elérhető - tette hozzá.
A közgyűjtemény arra is kitért, hogy a fejlesztésnek köszönhetően több ezer tárgy kerül a nagyrészt fűtetlen, magas páratartalmú raktárakból megfelelő körülmények közé. A múzeumban lévő, több százezer tárgyból hatezret tárnak így az érdeklődők elé.
A beruházással befejeződik az több mint százéves épület pincéjének átalakítása, ahol 2011-ben szintén európai uniós támogatással múzeumpedagógiai foglalkoztatót és az őskort, a római kort, valamint a honfoglalás korát idéző időkapukat építettek.