Lautrec Budapesten és Albiban

 2014. augusztus 01. 09:21

A Lautrec kiállítás óriási siker a Szépművészeti Múzeumban. Az őszinte, szerencsétlen sorsú festő rajzai, litográfiái és plakátjai Budapesten augusztus 25-ig láthatók.

A kiállítás nem jöhetett volna létre, ha a festőzseni szülővárosa, Albi és annak Toulouse-Lautrec múzeuma nem működik együtt a budapesti Szépművészeti Múzeummal.

A Francia Idegenforgalmi Hivatal ezt az alkalmat megragadva a dél-franciaországi, Tarn megyei Albi látnivalóit ajánlja a magyar utazók figyelmébe. A város múzeuma büszkélkedhet a művész leggazdagabb nyilvános gyűjteményével a világon. Ezek az alkotások a város egykori püspöki palotájában, a Palais de la Berbie-ben vannak kiállítva, mely az UNESCO világörökség része.

Henri de Toulouse-Lautrec 1864. november 24-én született a dél-nyugat franciaországi Albi-ban. Párizsba költözve a legnagyobb francia művészek közé emelkedett. A francia főváros pezsgése és hangulata elvarázsolta és hozzájárult ahhoz, hogy Lautrec a litográfiák és az avantgárd reklámplakátok világszerte ismert zsenijévé vált.

Az 1922-ben felavatott múzeumban a festő műveinek legjava látható, melyet szülei és közeli barátai, köztük Maurice Joyant, adományoztak. Gyerekkori rajzok, műhelymunkák, litográfiák, portrék, reklámplakátok - például a Bal au Moulin Rouge vagy az Aristide Bruant kabaré-énekesnek készített mű - mind megtekinthetőek Albi egykori püspöki palotájának épületében.

Előzetesen érdemes érdeklődni a www.albi-tourisme.com weboldalon.