Lázáréknál a tél sem akadály, lovas program nem marad el

Szerző: Fucskó Hajnalka

Forrás: turizmus.com

 2019. november 10. 09:05

Szemerkélt az eső, hideg szél fújt, no meg sötét is volt már Domonyvölgyben, amikor a meghívott utazási irodai szakemberek helyet foglaltak, hogy megnézzék a Lázár Lovaspark lovas bemutatóját. Tehették, mert a 2017-ben átadott "fedelesben", azaz a fedett lovardában tartották a programot.

A fedett lovardát tehát használják már egy ideje, azonban ez az alkalom volt az első bemutatója a turisztikai szakmának. A vendégeket Lázár Vilmos, a lovas komplexum egyik tulajdonosa, sokszoros fogathajtó világbajnok köszöntötte.

A komplett fény- és hangtechnikával felszerelt fedeles tribünjén közel 300 néző élvezheti a hatalmas, 1800 négyzetméteres homokos küzdőtéren zajló lovas programot, időjárástól függetlenül. Még a téli zimankó sem lehet akadálya a bemutató megtartásának, a fűtött lelátónak köszönhetően.

Akár 300 néző is elfér a fedett lovarda fűtött lelátóján

Fotó: turizmus.com

A hagyományőrző programban a szakmai közönség ízelítőt kapott a nomád lovasíjászatból, a négyesfogat-hajtás magasiskolájából, Erzsébet királyné megidézésével a dámalovaglásból, mókás szamáridomításból, valamint a pusztai csikósok bravúrjaiból. Csattogtak a karikás ostorok, volt lóültetés, lófektetés és nem hiányozhatott a vágtázó pusztaötös sem. Ugyanezt a programot nézhetik meg a turistacsoportok is, amikor a zenei aláfestés mellett igény szerint magyar, angol és német nyelven konferálják számukra a látottakat.

Bőven van helye kis- és nagy fogatnak, puszta ötösnek, csikósoknak és "Sisinek"

Fotó: turizmus.com

De nem csak turistaprogramokra és fogathajtó-edzésekre használják a fedett arénát, a homokos talaj lefedésével rendezvényhelyszínné alakítható a küzdőtér. Tartottak már itt 1000 fős ültetett fogadást, sőt, létszámban akár 1600 főig el tudnak menni – tájékoztatott Darázs György, a Lázár Lovaspark igazgatója.

 

Lazareum: bajnokok kiállítása

A meghívás másik aktualitása a Lazareum néven idén nyáron megnyitott állandó kiállítóhely volt. A látogató először egy „moziterembe” érkezik, ahol látványos kisfilm ismerteti meg a kerék és a kocsi történetével, valamint az összesen 21-szeres fogathajtó-világbajnok Lázár testvérek pályafutásával.

A Lazareum bejárata az egyik "főszereplő" portréjával

Fotó: turizmus.com

A külföldi turistacsoportok igényeit szem előtt tartva a film kilenc nyelven nézhető meg, köztük mandarinul és oroszul is. Már készül az arab nyelvi mutáció, az angol változatot pedig feliratozzák majd, hogy a siketek és hallássérültek számára is elérhetővé tegyék az információkat.

Kilenc nyelven vetítik a kocsi és a fogathajtás történetét is bemutató kisfilmet

Fotó: turizmus.com

A kiállítóhely szó szerint is legcsillogóbb része a névadó tulajdonosok érem- és serleggyűjteményét bemutató ovális terem. (Ezek korábban a szomszédos épületben, a Világbajnokok termében voltak kiállítva, amelyet a jövőben shopként szeretnének hasznosítani.)

A világbajnokságok mellett annyi egyéb versenyen diadalmaskodtak a Lázár testvérek, hogy a kupák, ajándékvázák, érmek és egyéb díjak nemcsak a falon körbefutó vitrineket töltik meg, hanem a lábunk alatti üvegpadlón keresztül megcsodálható tárlókat is. Mindezt megduplázzák a plafonon elhelyezett tükrök, így valóban szemkápráztató a látvány.

Nemcsak a falakat, hanem az üvegpadló alatti teret is relikviák töltik meg

Fotó: turizmus.com

Darázs György kérdésünkre elmondta, a fedett lovarda és a Lazareum is saját erőből épült, ezenkívül más fejlesztések is történtek a legutóbbi partnertalálkozó óta. A fivérek édesapjának, idősebb Lázár Vilmos halálának 10. évfordulójára emelték a lovasok védőszentjéről elnevezett Szent György-kápolnát, ahol egyházi esküvők is celebrálhatók. Az idei beruházások közé tartozik még, hogy a Régi csárdában kicserélték a nyílászárókat, a Tornácos csárdában pedig felújították a teljes vizesblokkot.

A Lázár Lovaspark ebben az évben már túl van 50 esküvőn és 140 céges rendezvényen. A forgalomnövekedést mi sem illusztrálja jobban, mint hogy már novemberben köszönthetik a 100 000. vendéget, míg tavaly egész esztendőben volt ennyi látogatójuk – hallhattuk.

A szakmai programot a Márton-napra hangolt vacsora koronázta meg

Fotó: turizmus.com

Az új létesítmények bemutatását gazdag vendéglátással koronázták meg a házigazdák, aktuálisan a közelgő Szent Márton-nap jegyében. A Márton-napi libator és az újbor ünnepe az egyik hagyományos nagyrendezvényük, amelyre ezen a hétvégén a nagyközönséget is várták egész napos családi programokkal.