Le a cipőkkel Balatongyörökön!

Forrás: turizmus.com

 2015. május 20. 12:52

Mostantól Balatongyörökön is hódolhatnak kedvenc elfoglaltságuknak a Kneipp iránt rajongók, a Nyugat-Balaton kapujában egy új fejlesztésnek köszönhetően bárki bármikor ingyenesen kipróbálhatja ezt az élményt, akár egy fárasztó gyalog- vagy biciklitúra utáni felfrissülés gyanánt.

2015-ben pályázati forrásból (NYDOP-2.1.1/F-12) elkészült a balatongyöröki Kneipp élménysétány. Ahogy azt sokan tudják, az 1821-es születésű Sebastian Kneipp, tüdőtuberkulózisából való kilábalást keresve tanulmányozta J. S. Hahn könyvét, aki a friss víz emberi testre gyakorolt kedvező hatásáról értekezik a műben. A leírtak gyakorlati alkalmazásai Kneipp gyógyulását eredményezték, aki továbbfejlesztve a módszert számos embertársát is meggyógyította. Kezelési repertoárjába tartoztak a vizes leöntések, vízben gázolás, hideg és meleg rész-, teljes- és váltófürdők.

A balatongyöröki élménysétányon a Kneipp-módszer 4 alappillérét ismerheti meg az arra járó.

A víz gyógyító erejét a Balaton természetes vizét forgató vizes taposó biztosítja, melyből kilépve rögtön a váltakozó felületű sétányon folyatódhat a mezítlábas kúra, majd egy rövid séta a gyógy- és fűszernövény szigetek között és máris a fizikai erőnlétet megőrzendő felnőtt- és gyermek játszótéren találjuk magunkat. Lelki egyensúlyunkat a gyógynövény szigetek között elhelyezett, balatoni panorámát adó padokon nyerhetjük vissza, majd a sétány melletti balatoni bringakörúton biciklizve eljuthatunk a Szépkilátóra, ahol a Római-forrás vizére épülő vizes taposó és az energiával feltöltő, feketefenyőkkel övezett árnyas pihenő vár minket.