Lebeszéli a beruházásokról az osztrák szállodákat szövetségük

Forrás: MTI

 2015. október 11. 08:40

Határozottan lebeszéli tagjait az új beruházásokról az osztrák szállodások szövetsége (ÖHV), mert véleménye szerint a hotelek egyszerűen nem engedhetik meg maguknak a kiadásokat.

„Látjuk, hogy a költségek erősen emelkednek, de nemigen látjuk, hogy a bevételek is növekednének" – mondták Michaela Reitterer és Gregor Hoch, az ÖHV társelnökei. Az adóreform keretében 10 százalékról 13 százalékra emelkedik a szálláshely-kiadókat terhelő áfa, 33 évről 40 évre nő az értékcsökkenési leírás időtartama és a piac általában sem fejlődik kedvezően.

„A vendégéjszakák száma jól alakul ugyan, de az árak nagyon nyomottak" – közölte Michael Stanits, az ÖHV szóvivője. Az új terhek azt jelentik, hogy a szállodáknak 6 százalékkal kell növelniük bevételeiket, hogy ott tartsanak, ahol azelőtt voltak. Ettől azonban messze vannak, sőt a szövetség tagjainak közel 90 százaléka a helyzet romlására számít. Az ágazat további megterhelése munkahelyeket is veszélyeztet, és évente mintegy egymilliárd euró értékű beruházás forog kockán.

Az ÖHV több mint 1300 szállásadót képvisel, amelyek 160 ezer szálláshellyel rendelkeznek és saját adataik szerint a négy- és ötcsillagos szállodák kétharmadát reprezentálják. Mintegy 47,6 millió vendégéjszakával az ÖHV-re jut az Ausztriában eltöltött összes vendégéjszakák 36 százaléka.