Léggömbbel a barlangban

Forrás: turizmus.com

 2014. szeptember 30. 17:39

Az ország és az aktív turizmus népszerűsítése érdekében a Horvát Idegenforgalmi Közösség egyedülálló akcióba fogott: földalatti léggömbös utazást támogatott.

Tíz évvel Felix Baumgartner legendás ugrása után a Mamet barlangba, a természeti látványosság egy másik úttörő vállalkozás helyszíne lett. A horvát útlevéllel is rendelkező, 70 éves osztrák Ivan Trifonov már négy Guiness-rekordot ért el: léggömbjével meghódította az Északi- és a Déli-sarkot, átrepülte a Földközi-tengert és ő az első ember, aki 12 órán belül sétált, búvárkodott és repült az Északi-sarkon. A sportág történetében először ő szállt le hőlégballonjával a 206 méter mély, Obrovec melletti Mamet Barlangba és sikeresen ki is jött belőle, ezzel megszerezte ötödik Guiness-rekordját. Trifonov vállalkozását Jules Verne híres regénye, az Utazás a föld középpontja felé inspirálta.

A barlang speciális viszonyai miatt Trifonov kisebb ballont használt, és a kosár helyett a vascsövekkel összefogott gázpalackokon ült. A történelmi repülés 25 percig tartott, utána Trifonov úgy nyilatkozott: valószínűleg ezt senki nem fogja utána csinálni.