Légikatasztrófa Egyiptom felett - nincs túlélő, folyik a nyomozás

Forrás: Index

 2015. november 01. 18:16

Lezuhant az orosz Metrojet légitársaság Airbus A321-ese, a katasztrófát senki se élte túl. A gép Sharm el Sejkből Szentpétervárra tartott szombat reggel, amikor a felszállás után mintegy fél órával lezuhant. A gépen 217 utas és hét fős személyzet volt.

Orosz légügyi szakértők az első vizsgálatok elvégzése után arra a következtetésre jutottak, hogy az Egyiptom területén lezuhant utasszállító gép már a levegőben darabokra tört. Viktor Szorocsenko, az orosz légügyi hatóság szakértője elmondta, hogy egyelőre korai lenne a baleset okáról beszélni.

Fotó: www.theguardian.com

A Sínai-félszigeten szombaton lezuhant gép becsapódását senki sem élte túl. A Kogalymavia légitársaság Airbus A-321-es típusú repülőgépen 217 utas volt, főleg orosz turisták.Az Iszlám Állam egyiptomi szervezete magára vállalta a támadást, és azt nyilatkozták, ez a bosszújuk, amiért az orosz bombázók több száz muszlimot megöltek Szíriában.

Az egyiptomi miniszterelnök azonban vitatja ezt az állítást, és az állítja, hogy a Sínai-félsziget északi részén működő iszlamista harcosoknak nincs olyan fegyverük, amivel le tudnának szedni egy 900 méter magasan haladó repülőgépet. Az orosz közlekedési miniszter is kétli, hogy ez lenne a tragédia oka.A TASZSZ orosz hírügynökség egy egyiptomi tisztségviselőre hivatkozva azt írja, hogy mielőtt a gép eltűnt volna a radarképernyőkről, a pilóta engedélyt kért, hogy leszállhasson a legközelebbi reptéren, mivel már korábban is megszakadt a rádiókapcsolat a gép és a földi irányítás között.

A 9000 méter magasan repülő géppel ezután végleg megszakadt a kapcsolat.Az egyiptomi hatóságok nem tudnak róla, hogy a gép vészjelzést adott volna le; ezt maga a polgári légiforgalmi miniszter mondta egy sajtótájékoztatón.Szombaton a lezuhant repülő másodpilótájának felesége, Natalja Trukacseva az orosz NTV-nek azt mondta, hogy a férje még felszállás előtt panaszkodott a repülőgép műszaki állapota miatt.

A gépet üzemeltető orosz légitársaság viszont azt állítja, a repülő jó állapotban volt, 2014-ben elvégezték rajta az előírt műszaki karbantartási munkákat, és a pilóta már 12 ezer órát repült; ebből 3900-at a lezuhant géppel megegyező típusúakon, Airbus A321-eseken.

 

Fotó: www.abc.net.au

A Sarm-es-Sejk üdülőhelyről Szentpétervárra tartó járat egy nehezen megközelíthető hegyvidéki területen zuhant le a Sínai-félsziget középső részén, a tengerparti el-Arístól délre, Haszana város környékén. Kairói repülőtéri források szerint mielőtt az Airbus eltűnt volna a radarképernyőkről, a pilóta engedélyt kért a legközelebbi repülőtéren való leszállásra, mert rádiókapcsolata korábbi megszakadása miatt ezt szükségesnek tartotta. 23 perccel a felszállás után teljesen megszakadt a kapcsolat a géppel, amely ekkor már 11 ezer méter (más források 9000 méter) magasan repült.

A katasztrófát senki nem élte túl, összesen 224-en haltak meg.