Legyen egészséges a jövő nemzedéke!

Forrás: turizmus.com

 2018. május 15. 15:47

A VIMOSZ és a NÉBIH közös konferenciájának célja a közétkeztetés pozitív kezdeményezéseinek ismertetése és a követni javasolt példák ajánlása.

Egészségesen felnövő nemzedék: jó példák és felelősségvállalás a közétkeztetés szereplőitől címmel tartott szakmai fórumot a Turisztikai és Vendéglátó Munkaadók Országos Szövetsége (VIMOSZ) és a Nemzeti Élelmiszerlánc Biztonsági Hivatal (NÉBIH) május 15-én az ÖbölHáz Rendezvényközpontban. Az elhangzott és megfontolásra érdemes ötleteket a VIMOSZ átadja az új kormánynak.

A szakmai konferenciát Zsigó Róbert, a Földművelésügyi Minisztérium államtitkára nyitotta meg. Köszöntőjében megerősítette, hogy a kormány szándéka a már elindult pozitív változások folytatása. Oravecz Márton, a NÉBIH elnöke arról beszélt, hogy a hivatal a saját eszközeivel járul hozzá az egészségesebb iskolai étkezéshez, a minőségi közétkeztetéshez és az élelmiszerhulladék csökkentéséhez. Gál Pál Zoltán, a VIMOSZ elnöke a FoodServiceEurope iskolai étkezéshez kidolgozott ajánlását ismertette. Ebben a komplett rendszerben az ételek minősége mellett olyan szempontokat is figyelembe vesznek, mint a környezet, a zaj és a fény. Riccardo Garosci, az olasz Oktatási Minisztérium mellett működő Iskola és Étel Bizottság elnöke, a 2015-ös milánói Expo oktatási felelőse azt mutatta be, hogyan tanítják az olasz gyerekeket az egészségesebb étkezésre, az élelmiszerhulladék elkerülésére.

Jó példákat kerestek a közétkeztetésből

Fotó: pixabay.com

Az étkezési idő társadalmi jelentőségét ismertette Páger Zsolt, a Hungast csoport üzletfejlesztési igazgatója. A KÖZSZÖV által végzett felmérés megdöbbentő adatai szerint az iskolák 48 százalékánál mindössze 15 perc jut az ebédre. Méltó körülmények, több idő esetén kevesebb lenne a hulladék, ami mindenkinek érdeke a közétkeztetésben.

Sáfár Ferenc, a BioGastro Kft. ügyvezető igazgatója a bio élelmiszerek felhasználásának lehetőségeiről beszélt. Az OGYÉI-nek a közétkeztetés minőségjavításáért tett intézkedéseit ismertette dr. Cserháti Zoltán főigazgató-helyettes, a helyi termékek szerepéről pedig a Századvég tudományos munkatársa, Regős Gábor beszélt. Zoltai Anna, a NÉBIH osztályvezetője a Minőségvezérelt Közétkeztetési Program tapasztalatait ismertette,  és előadás hangzott el az élelmiszerhulladék csökkentéséről, valamint a NÉBIH iskolai edukációs programjáról is.