Lehet-e ma felelősségteljesen turisztikai prognózist készíteni?

Szerző: Fucskó Hajnalka

Forrás: turizmus.com

 2020. május 07. 19:40

Most nem a számokról kell beszélni és a turizmus veszteségeit becsülgetni, hanem az a fontos, hogy a szakma elkezdjen stratégiát készíteni és felkészülni a változó keresleti kihívásokra – reagált Hülvely István, az MTSZA Covid-koordinátora, a VIMOSZ alelnöke a Szallas.hu friss prognózisára.

A Szallas.hu szerint idén 43-48 százalékkal csökken a vendégéjszakák száma, ami 250-300 milliárd forint kiesést okoz a turizmusban, és a multiplikátor hatás miatt ennek nagyságrendileg a háromszorosát veszíti a magyar gazdaság – adta közre a szállásfoglaló oldal elemzését a Portfolio.hu.

Hülvely István

Fotó: turizmus.com / Dombóvári Judit

A turizmus.com megkérdezte Hülvely Istvánt, a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány Covid-koordinátorát, a VIMOSZ alelnökét, mennyire tartja megalapozottnak a fenti prognózist.

A szakember rámutatott: a koronavírus-járvány egy példa nélküli helyzetet teremtett a világban, nincsenek olyan tapasztalataink, ami alapján előre lehetne jelezni, hogy mi fog történni akár egy-két hónap távlatában. Ezért most minden becslés csak fikció, nagyon nehéz prognosztizálni a vírusnak mind a gazdaságra, mind az emberekre gyakorolt hatását.

Nem véletlen, hogy – amint azt hallottuk – a Magyar Turisztikai Ügynökség is hétről hétre monitorozza a lakosság utazási hajlandóságát és annak változását. Másrészt, eleve több forgatókönyvvel kell számolni, ahogyan azt például a Turisztikai Világszervezet (UNWTO) is teszi.

Most minden becslés csak fikció, nagyon nehéz prognosztizálni a vírusnak mind a gazdaságra, mind az emberekre gyakorolt hatását

Fotó: 123rf.com

Most már stratégia kell!

„Ebben a nehéz helyzetben, nem az a fontos, hogy számokat mondjuk, hanem már a kilábaláson kell dolgoznunk. Március közepén sokként érte a szakmát, hogy a járvány következményeként teljesen leállt, gyakorlatilag megszűnt a turizmus, és első reakcióként teljesen természetes volt, hogy mindenki segélykérően tekintgetett a kormányzatra – fejtette ki Hülvely István.  De közel két hónap elteltével most már azzal kellene foglalkozniuk a turisztikai vállalkozások vezetőinek és tulajdonosainak, hogyan tudnak alkalmazkodni közép- és hosszú távon a megváltozott körülményekhez. Mert sok minden bizonytalan ma még, de egy valami biztos: nem onnan kezdjük újra, ahol abbahagytuk. Mindenki a saját jövőjéért teheti a legtöbbet, a vállalkozások éppúgy, mint az egyének, nem lehet csak a kormánytól várni, hogy megoldja a gondjainkat, még ha a körülmények most rendkívül korlátozottak is" – tette hozzá.

Fontos, hogy a turisztikai vállalkozások előre nézzenek és megpróbálják elképzelni, milyen lesz 3-4-5 év múlva a turizmus, hogyan alakulnak át a keresleti igények, a szolgáltatásokkal kapcsolatos elvárások. Ezekre válaszként újítások, ötletek kellenek, a szakma minden ágának sürgősen stratégiát kell kidolgozni a továbblépéshez, mert ha van koncepció és stratégia, ahhoz már könnyebben lehet támogató partnerre találni a kormányzatban – mutatott rá.

 

Nemzetközi újraindulás és árazás

Hülvely István szerint felelőtlenség azt is kijelenteni, hogy a nemzetközi turizmus elindulására, így a külföldi turisták érkezésére akár másfél évet kell várni. Jelenleg ugyanis rengeteg bizonytalanság van még a vírus „mozgása" körül, mint ahogy azt sem lehet tudni, mikorra készül el ellene egy hatásos vakcina. A bizonytalansági tényezők sokasága miatt ez az idő éppúgy lehet háromnegyed év, mint két és fél év. Meggyőződése, amint a tömegek számára elérhető az ellenszer, azonnal beindulnak újra a nemzetközi utazások is.

A szolgáltatóknak fel kell térképezniük az újonnan megjelenő keresleti igényeket

Fotó: 123rf.com

A Szallas.hu által előrevetített trendekre – például a korlátozások feloldása után népszerűek lesznek a kuponos ajánlatok és az olcsóbb szálláskategóriák, továbbá a szálláshelyek 20-30 százalék kedvezményt is adnak majd – Hülvely István úgy reagált, közgazdaságilag triviális, hogy az árat a kereslet-kínálat alakulás határozza meg, de most a legkevésbé célszerű riogatni a piacot ilyen feltételezésekkel. Még ha erős is lesz az árnyomás a piacon, egyáltalán nem biztos, hogy az a nyerő stratégia, ha a szálláshelyek a 2008-as válsághoz hasonló technikákat és módszereket alkalmazzák. Jelentős szerepe lehet a szolgáltatási struktúra átalakításának is az árazásban, az újonnan megjelenő keresleti igényeknek megfelelően – hívta fel a figyelmet.

A szakember egyetért abban, hogy megváltozik a turizmus, új szabályok jönnek, és más lesz a világ is, de meggyőződése, hogy a globalizáció hosszabb távon nem fog csökkenni. A turizmus regenerálódó képessége pedig egészen különleges, eddig minden válság után magasabb szintre került vissza, mint előtte volt. „Most úgy kell belemennie a szakmának a következő fellendülésbe, hogy a változó és újonnan megjelenő keresletnek megfelelő új kínálattal rendelkezzen" – nyomatékosította Hülvely István.