Lehet, hogy nyáron lesz a müncheni Oktoberfest?

Forrás: turizmus.com

 2022. január 12. 20:40

München elöljáróiban felmerült, hogy járványügyi megfontolásból nyáron kellene megtartani az Oktoberfestet. A felvetést sokan kritizálják.

A koronavírus-járvány miatt 2020-ban és 2021-ben is le kellett mondani a korábban évről évre látogatók millióit – legutóbb, 2019-ben hatmillió embert – fogadó Oktoberfestet Münchenben.

Hogy ezt 2022-ben elkerülje a város, egy ideje szó van arról, hogy korábbi időpontra tennék a rendezvényt. Hubert Aiwanger, Bajorország gazdasági minisztere január elején azt nyilatkozta, hogy mivel a járványhelyzet nyáron sokkal nyugodtabb, komolyan fontolóra kell venni, hogy a nagyobb tömegeket vonzó rendezvényeket nem kellene-e inkább nyáron megtartani.A felvetést sokan kritizálták, többek között Anja Berger, az Oktoberfest városi tanácsnoka is, aki szerint így új pályázati kiírásra lenne szükség, valamint nyárra már más rendezvények is be vannak ütemezve, és a vendéglátók és az árusok is más eseményeken terveznek részt venni – írja a br.de.

Az ötletet még a német rendőrök szakszervezete is bírálta, kiemelve, hogy az augusztus az egyetlen hónap, amikor a legtöbb rendőr ki tudja venni a szabadságát.

A sok kritika ellenére a város még megvizsgálja az Oktoberfest előrehozásának lehetőségét

Fotó: 123rf.com

Clemens Baumgärtner, az Oktoberfest vezetője pedig a júliusi időpontról nyilatkozta úgy legutóbb, hogy nem opció. Azt viszont biztosan állította, hogy az idei rendezvényt megtartják, mivel egyre inkább megtanulunk együtt élni a Coviddal. Szerinte a 2G szabály, ha tehát csak az oltottak és gyógyultak látogathatnák a rendezvényt, sok ellenőrzőponttal és előzetes digitális ellenőrzésekkel működne, a 2G-plus szabály, amikor ennek tetejébe még egy tesztet is kérnének a résztvevőktől, már kevésbé lenne kivitelezhető.

A sok kritika ellenére a város még megvizsgálja a rendezvény előrehozásának lehetőségét.

A jelenlegi tervek szerint az Oktoberfestet 2022-ben szeptember 17. és október 3. között rendezik meg. Eddig egymás után kétszer maradt el a 200 éves múltra visszatekintő rendezvény, ennél hosszabb ideig csak a háborús időkben szünetelt.