Lélekkel a Körösök mentén

Forrás: turizmus.com

 2015. június 24. 13:31

A nagyközönség előtt szombaton kitárják kapuikat Gyomaendrődön azok a létesítmények, melyek a közel 460 millió forintos „Lélekkel a Körösök mentén – turisztikai fejlesztés a vallás és a Körös ökológiája tükrében" című projekt révén valósulnak meg.

A hivatalos átadó ünnepség ugyan csak július 10-én lesz, de az új attrakciók iránti érdeklődésnek eleget téve június 27-én 10 órától a város öt új helyszínén színes és változatos programok kíséretében bemutatják a Gyomaendrőd Város Önkormányzata és a Gyomaendrődi Üdültetési Szövetség Turisztikai Egyesület közreműködésével megvalósított új öko- és vallás turisztikai elemeket, melyek üzemeltetését a Gyomaendrődi Ligetfürdő Nonprofit Kft. fogja végezni.

A várost a Hármas-Körös folyó szeli át, innen kapta nevét a Körös Látogatóközpont, melyet a gyomai városrészben, a Jókai utcai volt általános iskola épületében alakítottak ki. Az itt megtekinthető „Az esőcsepptől a Körösig" című állandó kiállítás interaktív elemekkel a vízzel kapcsolatos természettudományos és technológiai témákat tesz világossá és színesebbé valamennyi korosztály számára. Az udvaron létesített biopiacon egész évben helyi termelők és kézművesek árulják portékáikat. A létesítményhez fedett szabadtéri színpad és játszótér is tartozik.

A Hantoskerti holtágon az újjáépített Sóhajok hídja köti össze a várost az Erzsébet ligettel. A gyalogosok és kerékpárosok közlekedését a tanösvény kiindulási pontjaként szolgáló híd, illetve annak ismeretterjesztő, esztétikus elemei teszik még színesebbé.

Az Erzsébet ligetben épült 15 méter magas kilátó és a lombkorona szinten kialakított sétaút olyan ökoturisztikai látványosság, amely egyedi és interaktív szemléltető eszközökkel mutatja be a természet értékeit. Akik elég bátrak, azok a 15 méter magas kilátó üveg kilépőjéről tekinthetnek rá a ligetre és annak környezetére. A kilátó lábánál bérelhető csónakkal pedig körbeevezhető a vízi tanösvény, ahol közelről figyelhetjük meg a vízi madarak életét. Az esti szórakozásról a holtág vízére nyúló rendezvénytéren a gyomaendrődi nyári esték programsorozata gondoskodik.

A Templom-zugi holtág mellett kialakított Bárka Látogatóközpont a Körösök szabályozását, élővilágát, a halászat történetét tárja a látogatók elé interaktív, játékos módon.

 

Az udvaron lévő tóban víz alatti kamerával követhetjük nyomon a vízi életet. Az udvaron kialakított kerengőben szabadtéri kiállítások lesznek, valamint a gasztronómiai sarokban körösi halételek és halkülönlegességek kóstolhatók.

Minden tavasszal a településről indul a Nagyváradra tartó Szent László-zarándoklat, a résztvevők testi és lelki pihenését szolgálja ezentúl a Szent Antal zarándokszálláshely.

 

A 21 fő elszállásolására alkalmas helyen közösségi és liturgikus terek teremtenek lehetőséget az imádkozásra, a közös beszélgetésekre és étkezésekre. Az udvaron elhelyezett hagyományos kemencével ellátott kiülő pihenő ad további lehetőséget a közös elmélyülésre, hagyományápolásra vagy akár kiscsoportos foglalkozások megtartására.

Az 1903-ban épült Szent Antal kenyerének sütőháza olyan kulturális emlék, mely a XIX. században Dél-Franciaországból elindult Szent Antal kenyere kultuszának épített öröksége. A Dél-alföldi régióban, s talán hazánkban is egyedülállónak nevezhető épület a XX. század közepéig töltötte be eredeti szerepét.

 

Az épületben található búbos kemence elsősorban a térség kenyérsütési hagyományainak bemutatására épült. Közös program keretén belül a ház kemencéjében eredeti recept alapján lehetőség nyílik megsütni „Szent Antal kenyerét". A foglalkozás során a résztvevők aktívan közreműködhetnek a kenyértészta elkészítésében és a kis cipók kisütésében, amelyek ajándékba hazavihetők. A ház udvarán gyógynövény- és virágoskert található, ennek révén megismertetők a termesztett gyógynövények és azok felhasználási lehetőségei.