Lemondják a turisták magyarországi útjukat a menekültügyi helyzet miatt

Forrás: MTI/turizmus.com

 2015. szeptember 04. 12:29

Külföldi csoportok és egyéni utasok sorra mondják le magyarországi látogatásaikat a menekültügyi helyzet miatt a MUISZ tagirodáinál, és a budapesti ötcsillagos szállodák is aggódnak. A szaktárca pénteken rendkívüli sajtótájékoztatón üzente a világnak: Magyarország továbbra is biztonságos úti cél.

A Magyar Utazási Irodák Szövetsége attól tart, hogy a következő napokban még több lemondás érkezhet, ami jelentős bevételkiesést okozhat, az utazási irodák nevében ezért Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszterhez fordult pénteken, hogy a külföldi országokban megjelenő hírek mellett tudatosítsák: Budapest turizmusát nem befolyásolja a menekültügyi helyzet és Magyarország változatlanul biztonságos úti cél. A levélben azt írták, hogy határozott és gyors kommunikáció segítségével el lehet kerülni az élénkülő beutazó turizmus jelentős visszaesését, ellenkező esetben Magyarország számottevő nemzetgazdasági bevételtől eshet el.

 

Erdei Bálint, a MUISZ elnöke elmondta: van olyan utazási iroda, ahol a jellemzően napi 50 egyéni foglalás helyett az utóbbi két napban csak 4-6 érkezett, a csoportok pedig a tervezett létszámnál kevesebb fővel érkeznek, mivel sokan nem mernek ide utazni. Eddig jellemzően a szeptember elején-közepén esedékes utakat töröltek, de mondtak már le októberi nagy létszámú csoportot is. Az egyik tagiroda jelezte, hogy Hegyeshalomból nem tudnak továbbjönni vonattal Bécsből érkező vendégei. Egyelőre csak néhány iroda jelezte a problémát, de attól tartanak, hogy a következő napokban ennél több lemondás érkezhet – mondta az elnök.

A fő probléma az, hogy a külföldi sajtóban folyamatosan sokkoló képek jelennek meg a magyarországi helyzetről és ez már önmagában elriasztja a turistákat attól, hogy Magyarországra jöjjenek, függetlenül attól, hogy repülővel, vonattal, autóval vagy hajóval érkeznének.

További tapasztalat, hogy a Keleti pályaudvar környéki szállodákból azonnal szeretnének átköltözni a vendégek más hotelekbe. Budapesti ötcsillagos szállodák jelezték szerkesztőségünknek, hogy az elmúlt napokban rendkívül megszaporodtak az aggódó, érdeklődő telefonok és e-mailek, elsősorban az USA-ból, de más országokból is, olyanoktól, akik már befoglalták budapesti tartózkodásukat. A turisták azt kérdezik: biztonságos-e Budapest, elinduljanak-e vagy halasszák későbbre látogatásukat?

Fotók: MTI/Szigetváry Zsolt


Erdei Bálint szerint mivel az első jelzések csütörtökön érkeztek, a várható bevételkiesés összegét még nagyon nehéz megállapítani. A külföldi partnerirodák folyamatosan érdeklődnek a hazai utazási irodáknál a magyarországi helyzetről, akik igyekeznek megnyugtatni őket arról, hogy a turisták nincsenek veszélyben sem Budapesten, sem az ország többi pontján – hangsúlyozta.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium még pénteken délután reagált a MUISZ levelére. A magyar kormány minden létező fórumot felhasznál arra, hogy reális képet mutasson Magyarországról – közölte a tárca az MTI-vel.

 

NGM: Magyarország biztonságos

Magyarország továbbra is biztonságos, az ideérkező turisták biztonságát a hatóságok teljes mértékben garantálni tudják – jelentette ki Ruszinkó Ádám turizmusért felelős helyettes államtitkár péntek délután a budapesti Szent István-bazilika előtt tartott rendkívüli sajtótájékoztatón.

A turisztikai látványosságok távol esnek a menekültválság helyszíneitől, a hazai turisztikai forgalom békében, jó hangulatban zajlik, a turisztikai célpontoknál semmilyen feszült helyzet nem alakult ki – hangsúlyozta a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) helyettes államtitkára. Emlékeztetett arra, hogy Magyarországra igen rövid idő alatt nagyszámú menekült érkezett, de ez sem a közbiztonságban, sem az egészségügyben, sem a vagyonbiztonságában nem rejt önmagában veszélyt. A bekért adatok alapján a budapesti repülőtéren semmilyen jelét nem észlelték a leginkább a vasúti pályaudvarok környékén előidézett migráns helyzetnek – tette hozzá.

A közúti közlekedés fennakadásoktól mentes, a migránsok száma a Déli pályaudvaron elenyésző, a Nyugati pályaudvaron kis számban vannak jelen, a Keleti pályaudvaron viszont sokan vannak, onnan csütörtök óta nem indul közvetlen vonat Nyugat-Európába – mondta Ruszinkó Ádám, jelezve, a Magyarországról Nyugat-Európába utazóknak azzal a kellemetlenséggel kell számolniuk, hogy Hegyeshalomnál vagy a szlovák határnál át kell szállniuk egy másik vonatra.

A sajtótájékoztatón megjelent Erdei Bálint is, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége elnöke, aki megismételte: mindent megtesznek azért, hogy hitelesen tájékoztassák az utazási irodák partnereit. Ő is hangsúlyozta, hogy Budapest és Magyarország biztonságos, a főváros esetében egyetlen kritikus pont a Keleti pályaudvar. A vonatközlekedésben vannak fennakadások, az utazási irodák partnereiken keresztül vonatpótló buszokkal igyekeznek segíteni a vendégeknek.

A MUISZ elnöke fontosnak nevezte, hogy a nyugati sajtóban megjelenő sokkoló képek mellett békés, reális képet adó felvételek is megjelenjenek Budapestről, hiszen a turisták nincsenek veszélyben. Nincs tudomásuk arról, hogy külföldi turistát atrocitás ért volna, bár érkeznek hozzájuk aggódó kérdések a külföldi partnerirodáktól a budapesti helyzettel kapcsolatban, megnyugtató választ tudnak adni, és várják szeretettel a vendégeket – mondta Erdei Bálint.