„Lemoshatatlan mosoly volt az arcunkon"

Szerző: Kádár Kristóf

Forrás: turizmus.com

 2020. augusztus 11. 14:37

Hamarosan indul a CheckINN Turisztikai Innovációs Verseny, amely tavaly óriási sikert aratott az egyetemisták körében. Akkor a szakmai közönség a Furn!t csapatának ítélte a közönségdíjat. Velük beszélgettünk a versenyről és szakmai karrierjük hajnaláról.

Ötletük alapja a meglévő szobakategóriákon felül létrehozott "Designed by you" szobatípus: a vendég az online szobafoglalási felületen maga válogathatja ki a berendezési tárgyakat, melyekkel tartózkodása során körül szeretné venni magát.

A Furn!t csapata: Csókási Gabriella, Pászti Eszter és Krix Tímea

Fotó: CheckINN

Mi keltette fel az érdeklődéseteket, hogy benevezzetek a versenybe?

A CheckINN meghirdetése előtt egy egyetemi óra keretén belül egy, a versenykiíráshoz nagyon hasonló projektet kellett csoportosan kidolgoznunk. Ezt követően értesültünk a lehetőségről, melyre szívesen jelentkeztünk csoporttársaimmal. Még az ötletelés szakaszában voltunk a lányokkal, amikor a tanárnőnk megismertette velünk a verseny részleteit, és biztatott a jelentkezésre.

Főként az motivált bennünket, hogy a szakmában elismert emberek értékelik majd az ötletünket, és a munkánk nem kerül a süllyesztőbe az egyetemi félév lezárultával. Végre volt igazi tétje a dolognak.

 

Szerintetek milyen a jó turisztikai innováció?

Véleményünk szerint a jó innováció lényege, hogy akár még fel nem ismert igényeket tudjon kielégíteni. A turisztikai jelző pedig annyiban konkretizálja ezt, hogy mivel ebben az esetben az emberek a diszkrecionális jövedelmüket szánják egy-egy szolgáltatásra, termékre, így azoknak kellőképpen szórakoztatónak, személyre szabottnak és élményt nyújtónak kell lenniük.

Fontos az alkalmazkodóképesség, hiszen nem csak az adott, pillanatnyi körülmények között kell működőképesnek lennie, hanem a külső hatások esetleges változására is tudnia kell reagálni és annak megfelelően tovább működni.

A közönségdíj kihirdetése a 2020 február elsejei Turizmus Gálán

Fotó: turizmus.com / Grósz Balázs

Mi volt szerintetek a versenymunkátokban az a plusz, ami miatt nyertessé váltatok?

Az ötletünk teret ad a fogyasztói kreativitásnak, a fogyasztók kiélhetik benne alkotási vágyukat (gyakorlatilag egy online játszóteret hoz létre a szobafoglalási felületen). Ha ugyanaz a személy többször foglal, minden alkalommal egy más, új élménnyel gazdagodhat. Nekünk például ez a kedvencem az egész ötletben.

Ugyanakkor a kínálati oldal számára is sok pluszt nyújt, például egyik központi eleme az ötletnek, hogy a fogyasztók aktív bevonása által egy szorosabb kötődést hozna létre a szállodával.

Mi nem egy adott probléma megoldására kerestük a választ, hanem a szórakoztató jelleget szerettük volna azáltal erősíteni, hogy a vendégeinket teljes mértékben bevonnánk az élmény- és értékteremtésbe. Szerintünk a többi versenymunkához képest ebben különböztünk, ami végül közönségdíjasként a javunkra is vált.

 

Mit adott nektek a verseny, és milyen élmény volt a díjátadó?

Nagyon jó élmény és tapasztalat volt a verseny. Általa az előzetes elvárásainknak megfelelően szakmai kapcsolatokra tudtunk szert tenni, kialakult egy kölcsönös kommunikáció szállodai szakemberekkel.

Többek között a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége (MSZÉSZ) budapesti régióülésére is meghívást kaptunk, hogy ott is adjuk elő az ötletünket, ami hatalmas megtiszteltetés és egy újabb kihívás volt számunkra. Talán itt éreztük a legjobban, hogy az ötletünk valóban elgondolkodtatja a hallgatóságot.

Több kérdést, javaslatot kaptunk tőlük, egyesek pedig külön félrehívtak minket beszélgetni és felajánlották segítségüket a tovább haladás tekintetében, amit ezúton is köszönünk.

A díjátadóra nagyon jó élményként gondolunk vissza. Közönségdíj-jelöltként végig izgalommal vártuk a szavazás pillanatát, amikor is a kisfilmünk alapján sikerült elnyernünk a Turizmus Gálán résztvevők szimpátiáját és végül a díj győzteseként, az izgatottságtól remegő lábakkal, ugyanakkor lemoshatatlan mosollyal az arcunkon mehettünk fel a színpadra átvenni a díjunkat.

Mi hárman már hat éve az egyetem padjait koptatjuk, mindhárman három különböző alapszakról érkeztünk, a turizmus tekintetében még inkább elméleti és kevesebb gyakorlati tapasztalattal rendelkezünk, így a kreativitásunkat és a különböző területekről gyűjtött benyomásainkat felhasználva kitaláltunk valamit.

Oda voltunk az ötletünkért, minden percét élveztük a munkának, ám folyamatosan felmerült a kérdés, hogy az egyes ötleteink a gyakorlatban vajon működnének-e, és tisztában voltunk vele, hogy erre nem tudjuk a választ.

Viszont ahogy a verseny elkezdődött, kialakult egy kölcsönös kommunikáció közöttünk és a szakma néhány főbb szereplője között, akik véleményük által pont azt adták a projektünkhöz, ami még hiányzott: a gyakorlati tapasztalatot.

A Furn!t csapata a díjakat átadó Kovács Balázzsal, Hülvely Istvánnal és Somlyai Zoltánnal

Fotó: turizmus.com

Mit tanácsoltok az idei nevezőknek, hogyan biztatnátok őket?

Azt tanácsoljuk, hogy engedjék szabadjára a fantáziájukat és alkossanak valami egyedit. Valamit, ami azokat is elgondolkoztatja, akik több tíz éve a szakmában dolgoznak és akkor akár nyernek, akár nem, garantáltan óriási élménnyel gazdagodhatnak a verseny során és olyan visszajelzéseket kapnak majd, amikből rengeteget tanulhatnak a karrierjük indulásakor.

A Furn!t csapatvideója megtekinthető a CheckINN Youtube csatornáján: