Annafürdői erdei vendégházé lett a 2020-as Év turistaháza díj

Forrás: MTI/turizmus.com

 2021. június 02. 18:47

A Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. vendégháza kapta a 2020-as Év turistaháza díjat, amelyet szerdán adtak át a Tolna megyei Lengyel-Annafürdőn.

A díjért egy szakmai zsűri által több tucat turistaház közül kiválasztott tíz szálláshely versengett. Az annafürdői ház a környező természet szépsége miatt is kaphatta a legtöbb szavazatot – mondta Petényi Mirkó, az Aktív és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ kommunikációs igazgatója az átadáson.

A fejlesztési központ 2020-ban első alkalommal írta ki az év turistaháza pályázatot, amelynek díjátadóját a koronavírus-járvány miatt halasztották el. A tíz turistaház között volt a Vízfő Turistaház, a Kistolmácsi Erdei Lak, a Som-hegyi Turistaház, a Kőhegyi Czibulka János Menedékház, a Kútbereki Turistaház Matracszállás és Nomád Táborhely, az Ágasvári Turistaház, a Rudolf-tanya, az Annafürdői Vendégház, a Hubertlaki Kulcsosház, a Károly-lak Turistaház. A központ közösségi oldalán több mint nyolcezren szavaztak, a legtöbb voksot, 1924-et az annafürdői vendégház kapta.

A nyertes létesítmény a Tolnai-hegyhát déli részén fekszik; a házat övező, természetszerű erdőgazdálkodással kezelt parkerdőben többek között horgásztó, vadaspark, tanösvények, kilátó, lombkoronaösvény, erdei pihenők, interaktív játszó és oktató eszközök várják a kirándulókat.

Kirándulás Annafürdőn

Fotó: Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. Facebook-oldala

Gőbölös Péter, a Gyulaj Zrt. vezérigazgatója arról tájékoztatott, a mintegy 200 hektáros annafürdői parkerdőt és vendégházat 2010-től fejlesztették. A zrt. évente 40-50 millió forintot fordít a turisztikai létesítmények, turistautak építésére, fenntartására. A 15 férőhelyes annafürdői turistaházban és a mellette lévő, 43 fős erdei iskolában évente 4000 vendégéjszakát töltenek el, a parkerdőt évente mintegy húszezren látogatják.

Ez alkalomból átadták a  Szentkuti kunyhó-ökoház szálláshellyé fejlesztését is. Az eddig bemutatóhelyként működött épületet a Téry Ödön Nemzeti Turistaház-fejlesztési Program 11,7 millió forintos támogatásával alakították át. A zöld technológiával működő épület napelemmel, napkollektorral, szélerőgéppel, nádgyökérzónás szennyvíztisztítóval és komposzt WC-vel van felszerelve.

Szentpéteri Sándor, az Agrárminisztérium erdőkért felelős helyettes államtitkára arról beszélt az átadáson, hogy alig egy évtized alatt 50 új szálláshely, erdei iskola épült, és több mint százat felújítottak. A 21 állami erdőgazdaság 1,1 millió hektárnyi erdőt kezel; a járvány előtt a becsült látogatói létszám évi 40-50 millió körül volt, ez a szám a járvány alatt tovább nőtt. A tulajdonosi jogokat gyakorló Agrárminisztérium az erdőgazdaságok felé úgy határozza meg az elvárásokat, hogy a gazdálkodási eredményüket vissza tudják forgatni a turisztikai fejlesztésekre – tette hozzá.