Lengyel-magyar a Gellért Söröző konyhájában

Szerző: Szikora Katalin

Forrás: turizmus.com

 2016. szeptember 15. 12:49

Gasztro hidat épít a Gellért Söröző szeptember 16-án és 17-én a lengyel és a magyar gasztronómia között: ismert hazai szakácsok lengyel ételeket készítenek, míg lengyel kollégáik a magyar konyha remekeit teszik az asztalra.

A magyar oldalon három kiváló hazai étterem: a Vár: A Speiz, a Balaton-felvidék ízeit prezentáló Márga Budapest és a kreatív kortárs magyar sörkonyhát vivő Gellért Söröző séfje vállalta a hatfogásos menü lengyel ételeinek elkészítését: Kovács Árpád, Horváth Ákos és Frideczky András.

A lengyel oldalon a Brasserie Warszawska, Michelin Bib Gourmand kategóriás varsói konyha vezetője, Mateusz Wlchrowski, a Kieliszki Na Proznej, az egyik legjobb lengyel borbár-étterem séfje, Mateusz Karkoszka, és a Rozbrat20, Michelin Guide ajánlással rendelkező modern és hagyományos varsói étterem küldi el konyhafőnökét, Maclej Cleclwlerz-t a Gellért sörözőbe.

A rendezvény alapját az adja, hogy szeptember 16-18. között tart az ELEVEN Ősz programsorozat a Bartók Béla Boulvard szervezésében, és a programok Lengyelország megismerésére és a barátságra épülnek. Ebbe illeszkedik a különleges gasztroutazás is, amelynek során hat séf főz egymás nyelvén. A vendégek találkozhatnak majd többek az emblematikus lengyel heringgel és a magyar mangalicával is. Vasárnap Lengyel-Magyar Sunday brunch várja a gasztrokalandorokat, ahol a „több nyelven főző” Héjja László, a Gellért világot járt vezető séfje autentikus lengyel fogásokkal készül.

A főétel: Baltic Porterben főtt marhapofa, karfiol lengyelesen, savanyított gombák, nyitott pirog; készíti: Frideczky András