Nyithatnak a szállodák, színházak és uszodák Lengyelországban

Forrás: MTI

 2021. február 05. 17:00

Február 12-től egészségügyi óvintézkedések betartása mellett újból megnyílhatnak Lengyelországban a koronavírus-járvány miatt bezárt szállodák, színházak, mozik, koncerttermek, valamint szabadtéri sportlétesítmények és fedett uszodák is.

Minden feloldott korlátozás feltételes, a róluk szóló döntés február végéig érvényes – mondta sajtóértekezletén Mateusz Morawiecki miniszterelnök. Múlt heti döntés értelmében hétfőn már megnyíltak a múzeumok és a bevásárlóközpontok.

Mateusz Morawiecki a lengyelországi járványhelyzetet a több hete nem növekvő járványgörbére utalva "törékeny stabilizációként" jellemezte, továbbra is nyugtalanítónak nevezte viszont a halálozási adatokat. Úgy vélekedett, hogy a helyzet továbbra is csak óvatos lazításokat tesz lehetővé, széles körű nyitást nem.
A szállodákban, valamint a kulturális intézményekben csak a férőhelyek ötven százalékát szabad elfoglalni.
Továbbra is zárva maradnak az edzőtermek, az éttermek pedig csak elvitelre árusíthatnak ételeket.

Elhangzott az is, hogy a járvány miatt eddig összesen 182 milliárd zlotyt (14,4 ezer milliárd forint) különítettek el a lengyel vállalkozók támogatására.

Varsói toronyházak. Minden feloldott korlátozás feltételes, a róluk szóló döntés február végéig érvényes Lengyelországban

Fotó: 123rf.com

Az egészségügyi miniszter megerősítette: a felső tagozatos iskolai osztályok átállását hagyományos oktatásra attól teszik függővé, hogy milyen eredménnyel végződik a tantermekbe január 18-án visszatért alsó tagozatos tanárok körében jövő héten végzendő tesztelés.

A közel 38 millió lakosú Lengyelországban péntekig 1 566 604 védőoltást adtak be, ezen belül 395 375 ember a vakcina második dózisát is megkapta. Morawiecki a sajtóértekezleten aláhúzta: a kormány logisztikailag felkészült arra, hogy "akár tízszer gyorsabban is oltsanak", de kevés a vakcina.

Az egészségügyi tárca csütörtökön 6053 új fertőzöttről számolt be, ami 443-mal kevesebb, mint előző nap. Napi összehasonlításban csökkent a kórházakban kezeltek száma, és valamivel alacsonyabbak a halálozási adatok is.