Lengyelországban tovább korlátozzák a szállodák foglalhatóságát

Forrás: MTI/turizmus.com

 2021. november 29. 16:10

A koronavírus omikron variánsának megjelenését és a járvány gyorsabb terjedését megelőzendő Lengyelországban szerdától újabb korlátozásokat vezetnek be, így csökkentik a felső létszámkorlátot például a vendéglátásban, a kulturális és sportintézményekben.

Lengyelországban egyelőre nem bukkant fel az omikron variáns. Megelőző intézkedésként azonban Adam Niedzielski egészségügyi miniszter bejelentése szerint hét afrikai ország, köztük a Dél-afrikai Köztársaság felé betiltják Lengyelországból a légi járatokat.

Emellett szigorúbb határátlépési szabályokat vezetnek be az említett országokból visszatérők számára: tíznapos helyett kéthetes karanténra kötelezik őket, és ezt nem válthatják ki vírusteszttel. A schengeni övezeten kívüli országokból érkezőkre jelenleg szintén kéthetes karanténidőszak vonatkozik, de ezt a nyolcadik nap után negatív PCR-teszttel fel lehet oldani.

A schengeni övezet országaiból érkezők változatlanul védettségi igazolvánnyal, illetve negatív vírusteszttel válthatják ki a tíznapos karantént.
Szerdától december 17-ig a lengyelországi szállodák, éttermek, kulturális és sportintézmények, valamint a templomok esetében az eddig megengedett 75 százalékos foglaltságról 50 százalékosra csökkentik a maximális létszámot. Ebbe viszont – az eddig is érvényes előírásokkal összhangban – nem számítják be a beoltott személyeket.

lengyelorszag_123rf

Lengyelország újabb szigorításokat vezet be szerdától az omikron variáns megjelenése miatt

Fotó: 123rf.com

Az edző- és játéktermekben egy személyre 15 négyzetméter kell, hogy jusson az eddigi 10 négyzetméter helyett. Az esküvőkön és más nagyobb társasági rendezvényeken, összejöveteleken 150-ről 100 főre csökkentik a résztvevők számát. Az említett keretek szintén nem vonatkoznak a beoltottakra.

Niedzielski lassulónak minősítette a negyedik járványhullám dinamikáját Lengyelországban, a koronavírus omikron variánsának megjelenése azonban szavai szerint "gamechanger" (jelentős változást hozó) lehet, éppen az ezzel járó egészségügyi kockázatok miatt módosítanak az eddigi járványügyi intézkedéseken.