Leteszteltük a Kálvin téri Winestone éttermet

Szerző: Szántó Zoltán

Forrás: turizmus.com

 2019. augusztus 23. 14:38

Házi készítésű gyökérkenyér, kézműves pappardelle és sajttorta, spanyol extra szűz olívaolaj, tanyasi csirke és érlelt nyers lazac magyar borok kíséretében – ilyen ízeket kínál a Kálvin téri Winestone étterem.

A nyár folyamán megnyílt a második budapesti Winestone étterem. A Váci utca után így a Kálvin téri Mercure szálloda földszintjén is megtelepedett a régióban rohamtempóban terjeszkedő márka.

A nyitáskor mi is megírtuk egyebek mellett, hogy a magas minőségű helyi étel- és borkülönlegességekre helyezik a hangsúlyt. Hogy ez mit jelent a valóságban, azt egy vacsora során sikerült is kipróbálnunk.

Az étterem igyekszik a szállodától független egységként pozicionálni magát, hogy minél több „utcai” vendéget tudjon bevonni. Ez az irány sikeresnek is tűnik, bár a kiemelkedően jó szállodai forgalom biztos alapot ad az éttermi fogyasztáshoz. Az is tény ugyanakkor, hogy az utcafront két oldalára kinyitott terasz rengeteg járókelőt, turistát vonz be egész nap, reggel és délidőben pedig a környékbeli cégek munkatársai is beugranak egy-egy kávéra vagy a háromfogásos ebédmenüre. Estefelé a teraszon inkább csak iszogattak az emberek, aki vacsorázott, inkább bent ült le.

És valóban, érdemes itt leülni egy-két fogásra, csak arra kell vigyázni, nehogy túlegye magát az ember, mert ez bizony előfordulhat, ha végig akarja kóstolni az étlapot.

Laza és kényelmes – az étterem belülről

Fotó: Winestone

Az étterem vezetője, Erdei Dániel világította meg az éttermi koncepció részleteit. A pályája kezdete óta az Accor kötelékében dolgozó fiatal szakember a közelmúltban négy évet dolgozott a lánc egyik manchesteri egységében is, így bőséges nemzetközi tapasztalattal a háta mögött bízták meg az étterem irányításával.

Mint tőle megtudtam, a Winestone egy lengyel üzletember agyából kipattant éttermi koncepció, melynek sikerét mutatja a tempós regionális terjeszkedés. A Winestone lényege a rövid, kortárs étlap, a minőségi alapanyagokból készülő fogások, amelyek egy része jelen van a lánc többi egységben is.

Az egyik legfontosabb elem a titkos recept alapján készített, mindig frissen kínált kenyér, amely a Sevilla közelében szüretelt olajbogyóból készült extra szűz olívaolajjal és a dukkah nevű arab fűszerkeverékkel együtt kínálva fantasztikus előétel önmagában, vagy bármelyik fogás mellé kellemes kísérő. Annyira finom együtt a gyökérkenyér, az olaj és a fűszer, hogy tulajdonképpen csak ezzel jól tudnánk lakni!

Persze kár lenne itt abbahagyni, hiszen az étlap másik jellegzetességét, a lávakőlapon (innen a „stone”) kínált elő- vagy főételek valamelyikét még mindenképpen meg kell kóstolni.

Hideg előételek a kőlapon: tartár, kacsamáj és érlelt nyers lazac

Fotó: Winestone

Van itt hosszan érlelt nyers lazac, tartár fürjtojással és kacsamáj hagymachutney-val, egyik finomabb, mint a másik. És ezek után jöhet a főétel, persze csak ha valaki képes még magába gyűrni valamit is.

Érdemes beosztani az erőt, mert például a mini tejfölös lángoson szervírozott sertésszűz az öntöttvas serpenyőben kínált lecsóval, vagy a házi készítésű pappardelle tészta tejszínes, zöldséges szósszal és királyrákkal igazán királyi étel, tökéletesen elkészítve, izgalmas ízekkel. Az ételek mellé olyan hazai borokat kóstolhatunk, mint a külön a háznak palackozott Haraszthy-féle Irsai Olivér vagy Pinot Noir.

Lezárásként a ház cukrászatán készült sajttortát kóstoltunk, amely szintén kiválóan sikerült.

Desszertek a kínálatból: balra a házi sajttorta

Fotó: Winestone

Az étterem vezetőjétől azt is megtudtuk, hogy szeptember 15-től indul a borbár, ahol 256 féle bort, 85 százalékban magyar termelők borait lehet megvásárolni. Ezeket a borokat a vásárlók akár a helyszínen is elfogyaszthatják.