Letették a Mesemúzeum és Meseműhely alapkövét

 2011. szeptember 29. 18:50

Letették csütörtökön a budai Várba tervezett Mesemúzeum és Meseműhely alapkövét; az eseményen Nagy Gábor Tamás I. kerületi polgármester és E. Csorba Csilla, a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) főigazgatója helyezte el közösen a jelképes tárgyat a földbe az intézmények otthont adó Döbrentei utca 15. szám alatti épületben.

A múzeum a tervek szerint 2012. szeptember 30-án nyitja meg kapuit. Az önkormányzat MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a műemléki épületet a Budavári Önkormányzat újította fel 2010 áprilisa és 2011 júniusa között.
A beruházás keretében új lakásokat alakítottak ki, felújították a homlokzati kőelemeket, kijavították a díszrózsákat és a domborműveket is. Az épület Attila utcai oldalán egy cukrászda helyiséget is kialakítottak, míg a Döbrentei utca felőli részen a majdani Mesemúzeum és Meseműhely kap helyet.
Az eddigi beruházás értéke 217 millió forint, amelyet a Budavári Önkormányzat saját költségvetéséből, valamint a Fővárosi Városrehabilitációs pályázaton elnyert pénzből finanszírozott. Az önkormányzat és a PIM további 23 millió forintot nyert el a Nemzeti Erőforrás Minisztérium pályázatán. A tervek szerint a kiállítás 2012. szeptember 30-án Benedek Elek születésének évfordulóján, a Magyar Népmese Napján nyitja meg kapuit.
A közleményben szerepel, hogy a mesemúzeum ötlete Kányádi Sándor Kossuth-díjas költőtől, Budavár díszpolgárától származik. Ezt a kezdeményezést karolta fel a Budavári Önkormányzat, amely a Petőfi Irodalmi Múzeummal közösen működtetné a majdani intézményt.