Nébih: letölthető konyhai higiéniai kisokos a koronavírus idejére

Forrás: turizmus.com

 2020. április 21. 13:04

Az élelmiszerkezelés higiéniájának fokozása csökkenti a koronavírus-fertőződés kockázatát is, és sok tekintetben megkönnyíti életünket. Ezt tartja szem előtt az a kiadvány, amelyet a Nébih és két partnere állított össze.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih), a Magyar Táplálkozástudományi Társaság és a TÉT Platform „Konyhai higiéniai és élelmiszer-biztonsági útmutató humán járványügyi veszélyhelyzet idején” című közös kiadványa segíti a vásárlókat a biztonságos konyhai higiéniai és élelmiszerbiztonsági folyamatok kialakításában és betartásában.

A kiadvány a bevásárlás megtervezésétől kezdve, a csomagolt és csomagolás nélküli élelmiszerek, zöldségek, gyümölcsök és egyéb termékek megvásárlásán, szállításán, tárolásán, előkészítésén és elkészítésén keresztül, a maradékok tárolásáig és újra felhasználásáig számos jó tanácsot kínál – adja hírül a Nébih.

Ugyanakkor szót ejt a mosogatás, a hulladéktárolás, a konyhai kisgépek higiéniája és általában a konyha, mint élettér fokozott tisztán tartásának fontosságáról is.

A letölthető kiadvány elérhető az Ételt csak okosan! kampány weboldalán is

Fotó: eteltcsakokosan.hu

A táplálkozással kapcsolatos tévhitek ilyenkor különösen károsak lehetnek, ezért csatlakozott a kiadvány szerkesztéséhez a TÉT Platform. Antal Emese dietetikus, szociológus szerint az átgondolt, tudatos táplálkozás és az élelmiszerek megfelelő ismerete társadalmi szinten is hasznos.

A Magyar Táplálkozástudományi Társaság elnöke, Rurik Imre szerint a mostani veszélyhelyzet idején is sokaknak segíthet a fontos és gyakorlatias konyhai tanácsokat összegző kiadvány. „A mostani járványhelyzetben a szervezet védekezőképességének fenntartásában felértékelődik a változatos táplálkozás, a megfelelő konyhai higiénia, elkerülendő az ételfertőzés miatti megbetegedést, vagy kórházba kerülést” – hangsúlyozta a szakember.

A kiadvány letölthető INNEN.