Letölthető Covid-kézikönyv a rendezvények biztonságos újraindítására

Forrás: turizmus.com

 2020. június 11. 16:09

A Magyarországi Rendezvényszervezők és -szolgáltatók Szövetsége (MaReSz) kézikönyvben foglalta össze szakmai ajánlásait a Covid-19 járvány utáni kiállítások, konferenciák, üzleti rendezvények biztonságos újraindítására.

Az ajánlás célja egy meghatározott keretrendszer összeállítása a kiállítási és vásárközpontok, egyéb rendezvényhelyszínek, valamint rendezvények működésének újraindítására a pandémiát követő időszakban. A legfontosabb a kiállítók és a látogatók, vendégek, résztvevők egészsége és biztonsága, ezért az egészségügyi hatóságok előírásainak és ajánlásainak betartása elsődleges jelentőségű – olvasható a kézikönyv bevezetőjében.

A Covid-19 koronavírus teremtette helyzet azonnali leállásra késztette a rendezvény-, kiállítás-, vásár-és konferenciaszervező cégeket 2020. második negyedévében. Ahhoz, hogy a gazdaság újra fejlődésnek induljon, szükséges a kereskedelmi kiállítások és rendezvények mielőbbi elindítása természetesen kontrollált és szabályozott módon. A vásárközpontok, rendezvényhelyszínek és rendezvényszervezők eddig is szigorú egészségügyi és biztonsági szabályokat követtek a rendezvények lebonyolítása során, tehát képesek a rendelkezések betartására, a látogatók irányítására – írták.

A rendezvények jelentős multiplikátor hatással rendelkeznek, ezáltal a gazdaság motorjai is egyben

Fotó: 123rf.

A kereskedelmi kiállítások és vásárok, B2B rendezvények nem ugyan olyan szabályozást igényelnek, mint az egyéb tömegrendezvények, például fesztiválok, koncertek, ahol a résztvevők mozgása nem kontrollálható – hangsúlyozza a MaReSz.  Véleményük szerint a kiállítások, rendezvényhelyszínek és rendezvények szabályozott körülmények között megkezdhetik működésüket, hiszen lényegében B2B bevásárlóközpontoknak tekinthetők. A kézikönyv két példát is hoz ennek alátámasztására.

A Német Vásárszervezők Szövetsége május 6-i sajtóközleménye szerint Németországban a kereskedelmi kiállításokat kivették a tömegrendezvények besorolásból, és úgy tekintenek rájuk, mint innovációs és kooperációs platformokra, amelyeknek nagyon fontos szerepük lesz a gazdaság újjáépítésében.

Hollandiában pedig szeptembertől indulnak a kiállítások, kontrollált körülmények között, előzetes regisztrációval. Indoklásként szerepel, hogy ha a bevásárló-központok, nagy barkácsáruházak, bútoráruházak (például az IKEA) fogadhatja a vásárlókat, akkor a kiállítások, melyeken 1 euró költés további 7 euró költést von magával a hotelekben, éttermekben, egyéb boltokban, szintén képesek a biztonságos üzemelésre. A kiállítások és a rendezvények multiplikátor hatása Magyarországon is éppúgy érvényesül – teszi hozzá a MaReSz.

 

Vírusmentes üzletkötés

A szövetség rendezvények újraindítására vonatkozó javaslatcsomagjának célja, hogy vírusmentes körülményeket biztosítsanak az üzletkötéshez, tudásmegosztáshoz, üzleti networkinghez.

A legfőbb eszközök erre a higiéniai előírások, valamint a megfelelő távolságtartás biztosítása a résztvevők között. A kiállítás- és rendezvényszervezők legfőbb eszköze az irányelvek betartására egyedi házirendek létrehozása, amelyet a rendezvény résztvevői kötelesek elfogadni.Rendkívül fontos továbbá a kommunikáció, hogy mindenki előre értesüljön az újonnan hozott egészségügyi és biztonsági intézkedésekről, hogy be tudja tartani azokat

A kézikönyv összefoglalja a részletes biztonsági szabályokat a rendezvények teljes üzemeltetése alatt, az építéstől a bontási időszakig, a regisztráción és beléptetésen át a cateringig, kitérve a műsorokra, előadókra és programokra is.

A MaReSz Covid-kézikönyvét innen töltheti le >>>