Libanoni ízek a Semmelweis utcában

Szerző: Szebeni Zsolt

Forrás: turizmus.com

 2019. október 17. 10:47

Abu Dhabi, New York, Los Angeles és számos más világváros után Budapesten is nyílt Byblos városáról elnevezett étterem.

 

A budapesti, belvárosi Kossuth Lajos utcától néhány lépésre nyitotta meg éttermét Osama Kutaini, akit elsősorban a januárban bezárt Buddha Bar Hotel Baalbek étterméből ismerhettek meg a „fine Lebanese cuisine” kedvelői (Baalbek néven hamarosan újra nyitja libanoni éttermét a Mellow Mood – a szerk).

A látványkonyhás étterem berendezése az arab világot idézi

Fotó: Byblos Budapest

A majd’ 80 vendéget (plusz 24-et a teraszon) fogadni képes libanoni étterem néhány hét alatt törzsvendégkörrel, s gyakran telt házas vacsoraidővel dicsekedhet. Vendégkörük 90 százalékát magyarok, illetve itt élő külföldiek adják, s csak 10 százalék a turisták aránya, ami azért is fontos számukra, mert véletlenül sem akarnak turistaéttermet üzemeltetni.

Osama Kutaini kérdésünkre elmondta, hogy tradicionális ételeket készítenek, nagyrészt hagyományos eljárásokkal, például valódi faszénparázson grilleznek. A humuszt, a tahinit, a tabulét és a többi, már Magyarországon is népszerű finomságot saját recept alapján, saját konyhájukban készítik.

A „fine cuisine” jegyében pedig ügyelnek többek között arra, hogy csak fiatal bárányhúst használjanak, amit természetesen halal hentestől vásárolnak Budapesten.

Osama Kutaini, a Byblos tulajdonos-séfje

Fotó: Byblos Budapest

A Byblos-t részletesebben is bemutatjuk majd a Turizmus.com magazin novemberi számában. Addig is további információ itt.