Libanoni séffel, a Belgrád rakparton nyitott újra a Baalbek étterem

Forrás: turizmus.com

 2022. március 20. 14:41

Új, letisztult designnal és a legautentikusabb libanoni konyhával született újjá a Baalbek étterem a Belgrád rakparton, a Mellow Mood Hotels érdekeltségeként.

A Baalbek nem új név a hazai gasztronómiában, hiszen 2015-től az ország első autentikus libanoni éttermeként fogadta a közel-keleti ízek rajongóit a Váci utcai Buddha-Bar Hotelben, egészen annak 2019. év eleji bezárásáig. Most új köntösben és Libanonból érkezett séffel hozza el a levantei gasztronómia legjavát, amelyet a megnyitón mi is megízlelhettünk.

Az új, galériás étterem minden szempontból szintlépés, hiszen az enteriőr egy letisztult, modern megjelenést kapott, a vendéglátóhely hatalmas ablakain át és nyitott teraszáról a Gellért-hegyre nyíló dunai panorámát élvezhetik étkezés közben a vendégek.

Letisztult, modern enteriőrt kapott az újjászületett Baalbek

Fotó: Baalbek

Az új konyhai csapat mellett ismerős arcot is köszönthetünk Mostafa Osman személyében, aki a régi éttermet is vezette. „Ott voltam a Baalbek születésénél, és most itt vagyok az újranyitás első percétől. A séfek egyenesen Libanonból érkeztek, hogy a lehető legautentikusabb ízek kerüljenek az asztalra. Az új étterem a korábbinál lényegesen több férőhelyet és privát termet is kínál" – mondta el az étteremigazgató a megnyitón, aki az igazi keleti vendégszeretet megtestesítőjeként mosolygós személyiségével mindenre figyel: beszélgetést kezdeményez, ételeket és italok ajánl és folyamatos tartja a kapcsolatot a vendégeivel  – éppen úgy, mint a legjobb házigazda.

Mostafa Osman étteremigazgató, aki a régi éttermet is vezette

Fotó: Molnár Dániel

A konyha élére Nizar Al Sayegh séf érkezett csapatával, az étlap kidolgozása pedig hónapokkal ezelőtt, még Bejrútban kezdődött két libanoni társával, Ismaellel és Ahmeddel.

„A menüsor kialakításakor fontos szempont volt, hogy olyan ételek és úgy kerüljenek a tányérra, mint ahogyan például Bejrút egyik felkapott éttermében. Séfként, libanoniként fontos felelősségem és feladatom, hogy ugyanaz az íz és élmény legyen a végeredmény, mint amivel Libanonban találkozhatunk. Ez friss, gondosan válogatott alapanyagok, kiforrott receptek és elkészítési módok összessége" – árulta le Nizar, akinek közel húszéves tapasztalata van a vendéglátásban: korábban számos ötcsillagos szálloda konyháján dolgozott vezető pozíciókban, valamint a Közel-Keleten népszerű Babel libanoni étterem egységeiben is megfordult.

A konyha élére Nizar Al Sayegh séf (középen) egyenesen Libanonból érkezett csapatával

Fotó: Baalbek

A séfek pontosan ismerik a libanoni fogások fortélyait, hiszen ebben nőttek fel, családjaikban ezek az ételek készültek gyermekkoruktól kezdve. A családi receptek, az autentikus ízek modern tálalással, valamint a legújabb konyhatechnológiával társulnak.

„Az ételeinknél figyeltünk arra, hogy a libanoni konyhára egyébként is népszerű zöldség és gyümölcs alapanyagok is előtérbe kerüljenek, így mindenki megtalálhatja a számára kedvező fogást, fogásokat. A kultúránk sajátossága, hogy étkezéskor sokan összegyűlünk és megosztjuk egymással a finom falatokat, így a hideg és meleg mezze kínálat is hangsúlyos az étlapon" – tette hozzá a séf.

A hideg és meleg mezze is hangsúlyos az étlapon

Fotó: Pucher Adrienn

A hideg mezze fogásai között található a hummusz (tradicionális libanoni csicseriborsókrém ), a moutabal (grillezett padlizsánkrém tahinivel), a tabouleh (friss petrezselyemsaláta padlizsánnal, bulgurral, citromos-olívaolajos öntettel), a mohamara (sült kaliforniai paprika grillezett paradicsommal és dióval) és a vegyes zöldségekkel töltött szőlőlevél paradicsomszószban – mind nagyszerű volt.

A meleg mezzék közül megkóstoltuk a kibbét tripoli módra (darált borjúhús bulgurbundában, fenyőmaggal, diófélékkel töltve) és a rakakat sajtot (sült sajtrudak, petrezselyem, fekete mag, orageno), majd érkezett grilltálon a shish tawouk (pácolt csirkehúskockák fokhagymás szósszal) és a shish kebab (pácolt báránybélszín házi pita kenyérrel és grillezett zöldségekkel), mindezek lezárásaként pedig az osmalih (édes arab tészta tejhabbal töltve) és a mohalabieh (tejes puding).

A családi receptek a legújabb konyhatechnológiával társulnak

Fotó: Molnár Dániel

Mindez csak ízelítő az újonnan megnyílt Baalbek kínálatából, ahol a tradicionális libanoni gasztroélményt vízipipázással, valamint libanoni és közel-keleti italokkal koronázhatják meg az egzotikus konyhák rajongói.