Liget Budapest - Lezárult a nemzetközi építészeti tervpályázat első fordulója

 2014. július 28. 13:19

Lezárult a Városligetbe tervezett múzeumi épültekre kiírt nemzetközi építészeti tervpályázat első fordulója - közölte a Szépművészeti Múzeum hétfőn az MTI-vel

A Néprajzi Múzeum épületére beérkezett több mint 110 pályaműből 6, a Magyar Zene Házára érkezett több mint 170 pályázatból ugyancsak 6, a FotóMúzeum Budapest és a Magyar Építészeti Múzeum épületeire kiírt közös pályázatra beérkező mintegy 110 műből 5 jutott tovább a második fordulóba.

Az Új Nemzeti Galéria - Ludwig Múzeum épületére beérkezett 80 pályázat között a bíráló bizottság nem talált olyat, amelyet az értékelési kritériumok összessége alapján megvalósításra alkalmasnak ítélt volna. A pályaművek közül azonban ötöt megvásárlásra alkalmasnak ítélt az értékes építészeti részmegoldások miatt. A bírálók ennél az épületénél új pályázat kiírását javasolták, ez augusztus végén várható.

A közlemény emlékeztet arra, hogy a Városligetbe tervezett múzeumi épületekre februárban kiírt nyílt nemzetközi építészeti tervpályázat anonim, ami azt jelenti, hogy a pályázók név nélkül, egy regisztrációs számon nyújtották be pályázatukat.
"A szigorú nemzetközi szabályoknak megfelelő pályázati kiírásban rögzített eljárási rend szerint a pályázat kiírója a bírálati időszakban nem hozhatja nyilvánosságra a beérkezett terveket, csak kizárólag a pályázat lezárásakor, s ekkor derülhet majd fény a győztes pályázók kilétére is" - olvasható az összegzésben.

A zsűri és a zsűri munkáját segítő 36 szakértő június elejétől értékelte a pályaműveket, amelyeket 5 szempontcsoport alapján minősítettek. A leendő múzeumok építészeti minősége és megoldásai mellett a zsűri vizsgálta a tervekre jellemző technológiai és funkcionális elképzeléseket (például a várható látogatói élményt és a múzeumtechnológiai megoldásokat) a tervezett épület fenntarthatóságát (energiahatékonyság, ökológia) a környezettel kapcsolatos párbeszédet (többek között a városképi beágyazottságot, a Városligettel való kapcsolatot vagy az épület megközelítését) és a várható költségeket is.

Az építészeti tervpályázat második fordulója augusztus közepén indul, az eredményhirdetés várhatóan decemberben lesz.