Liget Budapest Projekt: közel félezer pályamű

 2014. május 29. 11:46

Közel félezer pályamű érkezett a Városligetben felépítendő múzeumi épületekre kiírt nyílt nemzetközi építészeti tervpályázatra, a világ minden részéből.

A Városliget Ingatlanfejlesztő Zrt. a Szépművészeti Múzeummal együttműködésben, idén február végén írt ki pályázatot az Új Nemzeti Galéria – Ludwig Kortárs Művészeti Múzeum, a Néprajzi Múzeum a Magyar Zene Háza, a FotóMúzeum Budapest és a Magyar Építészeti Múzeum épületeire.  A beérkezett pályaművek száma nemzetközi szinten is kiemelődő. Az óriási érdeklődést előre jelezte, hogy a kiírás honlapjának (www.ligetbudapest.org) az elmúlt három hónapban sok ezernyi látogatója volt, több mint 140 országból.

A Néprajzi Múzeum, a Magyar Építészeti Múzeum, valamint a FotóMúzeum Budapest (a mostani Magyar Fotográfiai Múzeum) az Ötvenhatosok terén, a Magyar Zene Háza a lebontásra kerülő volt Hungexpo-irodák helyén, míg az Új Nemzeti Galéria a lebontandó Petőfi Csarnok helyén épül majd fel.

 

A nemzetközi felhívás nyílt, kétfordulós, a pályaműveket 11 tagú nemzetközi zsűri bírálja majd el. Az első forduló augusztusban zárul, a végeredményt decemberben hirdetik ki. A pályázat elbírálásánál fontos szempont, hogy a tervezett épületek flexibilis tereket biztosítsanak a beköltöző intézményeknek, megfelelő körülményeket teremtsenek a látogatóbarát működéshez, és maradandó esztétikai élményt is nyújtsanak.

2015-ben a részletes tervezés, a szükséges engedélyek beszerzése és a közbeszerzési eljárások lebonyolítása zajlik majd, az építkezés 2016-ban indulhat. A tervek szerint az épületeket 2018. március 15-ig adják át. Az öt új múzeumépület megvalósításának tervezett összköltsége 75 milliárd forint.