Liget Budapest: újabb tervpályázatokat írtak ki

Forrás: MTI

 2015. december 30. 12:47

Kiírta a Városliget megújítását szolgáló tájépítészeti pályázatot a Városliget Zrt. A Liget Budapest Projekt részeként meghirdetett, 21,5 millió forint összdíjazású, egyfordulós pályázat eredményhirdetése májusra várható, a park megújításának munkálatai 2017-ben kezdődnek el.

A Városliget Zrt. közleménye szerint történelmi jelentőségű feladat előtt áll a magyar tájépítész szakma, hiszen - a Magyar Építész Kamara Táj- és Kertépítészeti Tagozata, valamint a Magyar Tájépítészek Szövetsége által is támogatott - pályázat egyszerre szolgálja a park 21. századi megújulását és történeti rehabilitációját.

A mostaninál nagyobb és gondozottabb zöldfelület, több kikapcsolódási és sportolási lehetőség kialakítása, összességében pedig egy minden elemében megújult városi park megalkotása a nyílt tervpályázat célja  - hangsúlyozták az MTI-hez eljuttatott közleményben.

 

A zöldfelület ma csupán a Városliget területének 60 százalékát teszi ki, és az itt található épületek is csak 5,5 százalékot foglalnak el a parkból: a fennmaradó mintegy 35 százalékot lebetonozott parkolók és utak adják. A tájépítészeti pályázatnak köszönhetően ez utóbbi, burkolt felületek egy részének visszaparkosítása révén 5 százalékkal növekszik majd a Városliget zöldfelülete - olvasható a szövegben.
Az átfogó parkpályázat a zöldterület rehabilitációja, gyarapítása és a növényállomány védelme mellett nagy hangsúlyt fektet az új sétányok kialakítására, új köztéri bútorok kihelyezésére, a régiek felújítására, új játszóterek és sportpályák, többek között egy 2 kilométeres kivilágított futókör kiépítésére, a Városligeti-tó rehabilitációjára, az akadálymentesítésre, valamint az új épületek és a park kapcsolatának megteremtésre.
Az elmúlt években számos szervezet, intézmény, egyesület és környékbeli lakos mondta el ötletét, javaslatát a Városliget megújításáról. A pályázati kiírásban így számos olyan elem található, amely ezeknek a civil egyezetéseknek köszönhetően fogalmazódott meg - írta a Városliget Zrt.

A pályázat a www.ligetbudapest.org/park oldalon érhető el. A honlap szerint a pályamunkák beérkezésének határideje március 28.
A pályázat elbírálása és eredményhirdetése 2016 májusára várható, a 12 tagú bíráló bizottság tagjainak többsége tájépítész. A munkálatok 2017-ben kezdődnek el, és a parkhasználók 2019-ben, az új múzeumok elkészültét követően vehetik majd birtokba a minden elemében megújult, zöldebb és vonzóbb Városligetet - írják a közleményben.

A napokban kiírták a nemzetközi építészeti tervpályázatot a Néprajzi Múzeum új épületére is. A meghívásos pályázaton 15 nemzetközi és magyar építésziroda - köztük a pekingi olimpiai stadiont tervező Herzog & de Meuron, a kaliforniai Google-komplexum futurisztikus bővítését tervező Bjarke Ingels Group, a Bernard Tschumi Architects, a Dominique Perrault Architecture, a Coop Himmelb(l)au és Rem Koolhaas irodája, az OMA - száll versenybe az új múzeumépület megtervezéséért.

A Városliget Zrt. közleménye szerint a pályázat eredményhirdetése 2016 májusára várható. A Néprajzi Múzeum minden szakmai és látogatói igényt kielégítő, új otthona a tervek szerint 2019-ben nyitja majd meg kapuit az Ötvenhatosok terén a Városliget átfogó és komplex megújítását szolgáló Liget Budapest Projekt részeként.
Mint az MTI-hez eljuttatott közleményben felidézik, a Néprajzi Múzeum új épületének tervezésére 2014-ben már lezajlott egy építészeti tervpályázat, amelyből a francia Vallet de Martinis és a DIID építésziroda terve került ki győztesen, ám a Liget Budapest projekt végleges struktúrájára vonatkozó kormánydöntés alapján a Néprajzi Múzeum új helyszínre, az Ötvenhatosok terének középső szakaszára került, ezért új tervpályázatra volt szükség.

 

A most kiírt pályázatra a Herzog & de Meuron, az MVRDV, a BIG - Bjarke Ingels Group, a Bernard Tschumi Architects, a Dominique Perrault Architecture, a Sauerbruch Hutton, a Coop Himmelb(l)au Architects, az Emre Arolat Architects, az OMA, a Közti Zrt., Balázs Mihály és a BME Építészmérnöki kara, a Napur Architect, valamint a Bánáti + Hartvig Építész Iroda kapott meghívást. További két pályázói hely egyelőre üres, ezekért eddigi referenciáikkal hazai és nemzetközi építészirodák egyaránt versenybe szállhatnak.
A pályázati kiírás a www.ligetbudapest.org/ethnography oldalon érhető el. A tervek beadási határideje április 6., a beérkező pályaműveket 11 tagú, magyar és nemzetközi múzeumi és építészeti szakemberekből álló zsűri bírálja majd el.

A most kiírt pályázatnak köszönhetően újabb világszínvonalú középülettel gyarapodhat a főváros, és végre méltó körülmények közé kerülhet a jelenleg az egykori Kúria szűkös és múzeumnak alkalmatlan épületében működő Néprajzi Múzeum - hangsúlyozzák a közleményben, hozzátéve: az új, korszerű épület lehetővé teszi majd, hogy a közönség elől eddig elzárt, raktárban pihenő műtárgyak egy jelentős részét végre állandó kiállításon és korszerű módon mutathassa be az intézmény.

A Liget Budapest Projekt keretében eddig két új épület megvalósításáról született döntés, melyeket világhírű japán építészek terveznek. Az elbontandó, volt Hungexpo-irodaházak helyén épülő Magyar Zene Házát Sou Fujimoto, a Petőfi Csarnok helyén felépülő Új Nemzeti Galériát pedig a Pritzker-díjas SANAA építésziroda tervezi.