Londonban nyílt meg a világ első zéró emissziós szállodája

Forrás: turizmus.com

 2021. december 23. 13:56

Nyugat-London Chiswick negyedében december elseje óta fogadja a vendégeket a világ első olyan szállodája, amelynek nulla a nettó szén-dioxid-kibocsátása.

A room2 vállalatnak ez a harmadik, ún. hometelje – vagyis a home-ot (otthont) a szállodával ötvöző, egyedi szálláshelye, amely saját meghatározásuk szerint a butikhotelek, az apartmanszállodák és az Airbnb legjobb elemeit ötvözi.

A room2 Cheswick ugyanakkor azzal is kitűnik a brit szállodai választékból, hogy nullára csökkentették az épület szén-dioxid-kibocsátását a teljes életciklusa alatt.

 

Az épület az előzetes becslések szerint 89 százalékkal kevesebb energiát használ fel négyzetméterenként, mint egy tipikus brit hotel. Ez a világ első szálloda a világon, amelynek karbonlábnyoma a hotel teljes életciklusa során nulla. Nem csupán a napi működést oldják meg nulla szén-dioxid-kibocsátással, hanem az építkezést, a karbantartást, a későbbi felújításokat és majdan az épület bontását is.

A room2 lánc egyik alapítója, Robert Godwin szerint fontos, hogy mindent megtegyünk egy fenntarthatóbb jövő érdekében. Azt is elmondta, reméli, hogy más szállodavállalatok is követik a kezdeményezést.

A berendezési tárgyak a hotel 10 mérföldes körzetében készültek, amit lehetett, újrahasznosított alapanyagból gyártottak le

Fotó: room2

A szálloda hőszivattyúk által és napelemekből nyeri a hűtéshez, fűtéshez és a melegvízhez szükséges energiát. A vendégek víz- és energiafelhasználásának összes adatát rögzítik, elemzik és felhasználják további hatékonyságnövelő lépésekhez. A zuhanyzókban levegővel dúsítják a vizet, hogy kevesebbet használjanak belőle. Ultrahatékony villanyégők és más elektromos berendezések, valamint foglaltságérzékelők segítik minimalizálni az energiafelhasználást.

A speciális kialakítású tető egyik része 50 ezer liter esővíz befogadására alkalmas, természetesen ezt a vizet is felhasználja a szálloda. A tető másik részét növényekkel ültették be, amelyek a szén-dioxid megkötését szolgálják, ezen felül rovathotelek és méhkaptárak is helyet kaptak itt.

A szobák minden berendezési tárgyát a hotel 10 mérföldes körzetében gyártották le, a faanyag garantáltan helyi erdőkből származik. Az épület berendezése során az újrahasznosított alapanyagokat részesítették előnyben.

A szállodában mindenfajta hulladékot újrahasznosítanak, ez az első hotel Nagy-Britanniában, ahol a szobai szemetesek három részből – vegyes hulladék, újrahasznosítható anyagok, élelmiszerhulladék – állnak. A szállodai szobához tartozik egy teljesen felszerelt konyha is.A hometel különlegessége, hogy a szállodai szolgáltatást minden vendég számára 24 órán át nyújtják, tehát ha valaki délután kettőkor érkezik, az másnap délután kettőig maradhat a szobában. A hotel éttermében és bárjában helyi forrásból származó organikus ételeket, bort és kávét kínálnak.