Bizakodhatnak a vendéglátóhelyek, rosszabbra számítottak – podcast

Forrás: turizmus.com

 2023. január 26. 15:43

Önbizalmat adott az év végi forgalom, bízunk abban, hogy 2023 nem lesz rossz év a vendéglátás számára – hangsúlyozta a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke. Kovács Lászlót az idei év várakozásairól Érczfalvi András műsorvezető kérdezte a Trend FM-en.

„Akinek sikerült talpon maradnia, annak a 2022-es év nagyon jól zárult” – beszélt az elmúlt év utolsó hónapjainak az előzetes várakozásokat felülmúló eredményéről a szakember.Az üzleteknek ugyan az utolsó tartalékjaikat is meg kellett mozgatniuk az életben maradáshoz, az örvendetes év végi forgalom azonban önbizalmat és erőt adott az év első három hónapjára, a reménykeltő tavaszi és nyári eredmények realizálásáig. Sajnos nem mindenkinek sikerült kitartania: 3800 üzlet végleg lehúzta a rolót, nyitásokkal összevetve is 3600-zal kevesebb üzlet működik a vendéglátásban, mint 2009-ben. Az adásban kiemelték: a bezárások természetesen nagyon szomorúak, ugyanakkor hihetetlen, hogy az elmúlt két év viharjait a vendéglátók milyen nagy számban átvészelték, az üzleteknek mindössze 7 százalékát kellett végleg bezárni. A beszélgetésből kiderül, hogy a folytatás is jól alakul: a hazai vendégek január első két hetében is jól költöttek, és sokkal több külföldi van Budapesten, mint ilyenkor szokásos. Miközben tavaly szeptemberben és októberben lehetett érezni az óvatosságot, az év végét jellemző lendület továbbra is kitart, az üzletek többsége kifejezetten jó forgalmat bonyolít, a szállodai foglaltság is jobban alakul a vártnál. „A bezárások miatt az üzletek a visszaeső kereslet mellett is jól tudnak teljesíteni, ezért mindenkit arra próbálok ösztönözni, hogy tartson ki” – hangsúlyozta a műsorban Kovács László.

Azok az egységek, amelyek a tavalyi évben kényszer hatására fix áron kötöttek szerződést a gázra és az elektromosságra, most nagyon rossz helyzetben vannak. A szakember ugyanakkor bízik abban, hogy a gáz és az olaj tőzsdei árának visszaesése előbb-utóbb begyűrűzik. A pandémia érzékeny, gyors reagálásra tanította a szakmát, ezt a képességet most is alkalmazni kell, a változtatásra és újításra való képesség nélkülözhetetlenné vált: a vállalkozásoknak elébe kell menniük a változásoknak, korszerűsíteni kell technológiájukat és kiszolgálási rendszerüket ahhoz, hogy megőrizzék erős szerepüket a piacon. „A magas minőséget produkáló egységekben a vendégek a megemelt árakat is hajlandók kifizetni” – emelték ki.

Hogy milyen tényezők segíthetik az idén a szakmát abban, hogy a vendégek számára elfogadható áron tudjanak szolgáltatni és megtarthassák forgalmukat, az is kiderül a podcastból, melyet a nyílra kattintva tud meghallgatni.

(Nyitó kép: Dombóvári Judit)