Lövöldözés volt két tunéziai szállodánál, 27 halott

Forrás: turizmus.com/Index/SkyNews

 2015. június 26. 14:50

Hoteleket támadott meg az ISIS két fegyverese a turisták, főleg a britek által kedvelt tengerparti Sousse-ban pénteken. A lövöldözésben legkevesebb 27 ember életét vesztette, a számot a tunéziai belügyminisztérium megerősítette. Az áldozatok nemzetisége egyelőre ismeretlen.

A BBC úgy tudja, a legkevesebb 27 áldozat között több turista is van 6 különböző nációból, és az egyik lövöldözőt is agyonlőtték, a másikat még keresik. A tunéziai belügyminiszter terrortámadásnak minősítette az esetet.

A támadásról a SkyNews is ugyanígy számolt be, élő közvetítésükben folyamatosan beszámolnak az új információkról.

A Russia Today lefotózta az egyik merénylő holttestét a hotel előtt.

Egy brit szemtanú elmondta a BBC-nek, hogy amikor meghallotta a lövöldözést, kinézett az ablakon, és egy pisztolyos férfit látott. A szállodák vendégeinek azt mondták, rejtőzzenek el a szobáikban - írta az Index.

Beszámolók szerint a vendégek először egy nagyobb robbanást hallottak, majd mindenki elkezdett a hotel felé menekülni. A tengerpart felől fegyverropogást lehetett hallani – mondta egy vendég, aki a hotelszobájában, székkel és asztallal elbarikádozva vészelte át a támadást.

A 444.hu-n az olvasható: sebesültek is vannak, a Conflict News azt írja, legalább hatan. Szemtanúk is több sebesültről számoltak be, a Hotel Bellevue és a Royal Kenz Hotel vendégei szerint percekig fegyverropogást és hisztérikus sírást lehetett hallani a megtámadott hotelek strandjain. Más források szerint a Hotel Marhaba nevű szálloda is a megtámadottak között van.

 

A Conflict News szerint az egyik hotelben gyanús csomagot találtak, amiben bomba is lehet. Az angol sajtó rengeteg Sousse-ban található hotelből kérdezett szemtanúkat, de nem teljesen tiszta, hogy pontosan hány hotelt támadtak meg a terroristák, és melyikeket. A támadás a város tengerpartján történt, és itt sorakoznak egymás mellett a nagyobb hotelek privát strandjai. Ezért lehetnek több helyi hotel vendégei is érintettek.

A brit külügyminisztérium ingyenesen hívható telefonos segélyszolgálatot indított a Sousse-ban nyaraló britek számára, és David Cameron brit miniszterelnök is tartott már rendkívüli sajtótájékoztatót a helyzetről. Azt mondta, hogy a terrorfenyegetettség ma már mindenütt ott van, közösen kell szembenéznünk vele.

 

Mint emlékezetes, a tuniszi Bardo Múzeum látogatói ellen márciusban elkövetett iszlamista terrortámadás óta magas fokú készültségben vannak a tunéziai biztonsági szolgálatok. Ekkor 22 ember halt meg.

***

Ezzel párhuzamosan terrortámadás történt Franciaországban is.

Péntek délelőtt egy Lyon közeli település vegyipari üzemét két személy támadta meg, akik feltételezhetően az Iszlám Államhoz köthetők. Robbanószerkezeteket helyeztek el a gyárban, egy ember életét vesztette. A délutáni jelentések szerint már kézre kerítették mindkét tettest. Péntek délután 2 órakor érkeztek azok a hírek, miszerint már a második támadót is kézre kerítették és hivatalosan is terrortámadásnak nevezik a robbantást a hatóságok - írta a Portfolio.hu

Az AFP hírügynökség beszámolója szerint az iszlám zászlót viselő támadó egy embert megölt és többeket megsebesített a Saint-Quentin-Fallavierben lévő gyárban, amely Lyon városához van közel.

Helyszíni riportok szerint a feltételezett tettes több kisebb robbanószerkezetet helyezett el a gyárba lépését követően, gázpalackokat robbantott fel, rendőrségi források szerint egy ember veszítette életét, lefejezett holttestet találtak.