A világon elsőként vette át az Airbus A320neo repülőgépét a Lufthansa

Forrás: turizmus.com

 2016. január 20. 17:52

Január 20-án a Lufthansa átvette az első Airbus A320neo típusú repülőgépét, melyet az alábbiak jellemeznek: 50 százalékkal alacsonyabb zajkibocsátás, 15 százalékkal kisebb fogyasztás és CO2 kibocsátás új kabinelrendezés, akár 180 üléses kialakítás.

Carsten Spohr, a Deutsche Lufthansa AG elnök-vezérigazgatója, Fabrice Brégier, az Airbus elnök-vezérigazgatója és David Hess, Pratt & Whitney elnöke, valamint Robert Leduc, a United Technologies alelnöke és légiközlekedésért felelős technológiai igazgatója a világ első kereskedelmi forgalomba álló A320neo átvétele alkalmából Hamburg-Finkenwerderbe utaztak. Az Airbus A320neo átvétele egy újabb lépés a Lufthansa számára a 100 utaskilométerre vetítve "három literes fogyasztású flotta" kialakítása felé és jelentősen hozzájárul a zajcsökkentéshez.

"Rendkívüli örömmel tölt el, hogy mi lehetünk a világ első légitársasága, amely átveheti az új Airbus A320neo repülőgépet. Az Airbus és a Pratt & Whitney legmodernebb technológiája az A320neo-t messze a leghatékonyabb és legcsendesebb repülőgéppé teszi a rövid- és középtávot repülő gépek között. Az alacsonyabb üzemanyag-fogyasztás kisebb CO2-kibocsátással jár és számottevően csökkenti az A320neo ökológiai lábnyomát. Az új hajtómű-technológia jelentősen csendesebbé teszi a repülőgépet" - mondta Carsten Spohr, Deutsche Lufthansa AG elnök-vezérigazgatója és igazgatótanácsának elnöke. "Ma ismét bebizonyítottuk, hogy a légiközlekedési iparág és a légitársaságok a technológiai fejlesztés és alkalmazás úttörői. Egyedül a Lufthansa Csoport légitársaságai összesen 52 új repülőgépet vesznek át még ebben az évben" – tette hozzá Spohr.

 

Az A320neo-t az új hajtóművek és a továbbfejlesztett aerodinamikai megoldások teszik egyedivé. A "neo" előtag az új hajtóművet jelenti (New Engine Option). A repülőgép 15 százalékkal jobb üzemanyag-hatékonyságot tudhat magáénak, mint a többi mai repülőgép. Hasonlóan impresszív számokkal büszkélkedhet a gép a zajcsökkentés terén: a 85 decibeles maximális felszálláskori zajkibocsátás mintegy 50 százalékos csökkenést jelent a jelenlegi A320-as modellhez képest. A minősítési sztenderdeknek megfelelően az összesített zajkibocsátás mintegy 29.8 dB-lel alatta marad az itt érvényes ICAO értéknek, amely jelentős előnyt jelent a zaj- és emissziós kibocsátások területén a jelenlegi flottához képest.

Mindez az új hajtómű technológiának köszönhető. A PW1100G hajtóművek egy úgynevezett "Geared Turbofan" megoldással rendelkeznek, amely jelentősen csökkenti a zajkibocsátást és az üzemanyag-fogyasztást. A Lufthansa Csoport 60 új repülőgépet fog átvenni az új PW1100G típusú hajtóművel.

A hajtómű mellett mindegyik új A320neo és A321neo repülőgép egy úgynevezett örvénygenerátorral rendelkezik, amely tovább csökkenti a zajkibocsátást. A szárnyak az újonnan kifejlesztett szárnyvégekkel készülnek: a 2,4 méter hosszú, sharklet nevű megoldás a jobb aerodinamika miatt csökkenti az üzemanyag-fogyasztást.

Az első D-AINA (MSN 6801) lajstromjelű Lufthansa Airbus A320neo várhatóan még ezen a héten bázisállomására, Frankfurtba repül, mielőtt január 24-én menetrendszerinti forgalomba áll Hamburgba. A repülőgéptípus második célállomása München lesz.

Az A320neo összesen 180 üzleti és turista osztályú üléssel rendelkezik. A kabinon belül a gép elején és hátuljában egyaránt új a konyha és a mosdók is, így hatékonyabban lehet kihasználni a rendelkezésre álló teret. Az üzleti osztály utasainak nagyobb lábtér áll rendelkezésre, míg az új kialakításnak köszönhetően a turista osztályon további két széksor, összesen 12 újabb üléssel kapott helyet.

A Lufthansa Csoport összesen 116 neo típusú repülőgépet rendelt, amelyek közül 45 a nagyobb A321neo verzió. Ezek a gépek a Lufthansa és a Swiss számára készülnek. A rendelésállomány listaáron összesen 13,3 milliárd dolláros beruházást jelent. 2016 végére összesen öt A320neo átvételére számít a Lufthansa, a gépek pedig a frankfurti bázisról kiindulva teljesítenek szolgálatot. A Lufthansa Csoport flottája alapvető változásokon megy keresztül: 2025-ig a cég 251 új repülőgépet tervez átvenni, amelyek értéke listaáron mintegy 30 milliárd euró.