Lugana fehérborai Budapesten

Szerző: Szerdahelyi Krisztina

Forrás: turizmus.com

 2019. június 13. 18:25

A Garda-tó déli csücskénél fekvő Lugana védett eredetű borai könnyű ebéddel kísért mesterkurzuson mutatkoztak be a Casa Pomo DʼOro étteremben.

„A Garda-tó titkos fehérboros kincse” – így mutatta be a Decanter magazin oldalán a Lugana DOC borait a neves brit borszakíró, Stephen Brook. Az észak-olasz borokat most egy európai turné keretében Magyarországra is elhozták a Lugana DOC Consortium munkatársai; a hazai borsajtó képviselőinek tartott mesterkurzust a konzorcium igazgatója, Carlo Veronese és Herczeg Ágnes borszakértő, WSET oktató prezentálták. A terület sokszínű arcával egy tradicionális eljárással készült pezsgőn és hét fehérboron keresztül ismerkedhettek meg a résztvevők.

Herczeg Ágnes és Carlo Veronese

Fotó: turizmus.com/Grósz Balázs

Az Olaszország északi vidékén, a Garda-tó déli partjánál fekvő terület egy része Lombardiához, másik része Venetóhoz tartozik. A Lugana borok 1967-ben kaptak DOC státuszt, ami azt jelenti, hogy a Lugana DOC borok oltalom alatt álló eredetmegjelöléssel (OEM) rendelkeznek, vagyis készítésük szigorúan szabályozott. Az első védett eredetű borok között tartják számon, ez is bizonyítja kiemelkedő kulturális és történelmi jelentőségét. 2017-ben 2113 ha szőlőterület tartozott hozzá, közel 200 termelő művelésében.

Lugana borai

Fotó: turizmus.com/Grósz Balázs

Lugana borai elsősorban a Garda-tó sajátos talajtani és éghajlati viszonyainak köszönhetik egyedi jellegüket. A gleccsertó déli részén kialakult végmorénasáncok mára ellaposodott, nagyon változatos talajszerkezettel bíró területe adja a Lugana DOC borok otthonát.

A tó hőkiegyenlítő szerepe, a lágy, állandóan mozgó szelek és az ásványokban gazdag talaj tökéletes környezetet biztosítanak a teljes területen egyeduralkodó Turbiana szőlőnek, amelyből itt üde, ropogós, neutrális-virágos-gyümölcsös fehérborok készülnek.

Az eseményt szervező PR in Hungary, illetve a Lugana DOC képviselői

Fotó: turizmus.com/Grósz Balázs

A Lugana DOC magyarországi médiapertnere, a PR in Hungary szervezésében zajlott mesterkurzust könnyű, olasz fogásokból álló ebéd zárta a Casa Pomo DʼOro étteremben.

Kapcsolódó cikkek

Jégbe fagyott borok

2017. július 17.