Luxushotel a kőbányában – kipróbáltuk a Minaro Hotel Tokaj MGalleryt

Szerző: Szántó Zoltán

Forrás: turizmus.com

 2022. december 24. 08:36

Az idén Tokajban két felsőkategóriás hotel is megnyitott: a nyáron adták át a négycsillagos Mercure Tokajt, november közepén pedig soft opening üzemmódban megkezdte működését a Minaro Hotel Tokaj MGallery. A közelmúltban egy rövid látogatás során kipróbáltuk az utóbbi luxushotel szolgáltatásait.

A novemberi ködös, nyálkás időben egy örökkévalóságnak tűnik eljutni Tokajig, pedig most már Miskolctól Szerencsig kétszer két sávos úton száguldhatunk, a szálloda szolgáltatásai ugyanakkor gyorsan feledtetik az emberrel az utazás fáradalmait. De kezdjük a külsőnél! A hotel egy egykori andezitbánya közepén épült fel, Tokaj északnyugati részén, a Csurgó-völgyben. A ház sötétszürke színe a valóságban sokkal izgalmasabb, mint a fényképeken. A sötét tónust harmonikusan ellenpontozza az épület hullámzó formája és külső díszítése.

Szálloda a kőbányában

Fotó: turizmus.com / Szántó Zoltán

Belülről még erősebb a kontraszt: az arany dominanciája – kettős utalás Tokaj aranyára, az aszúra, illetve az elveszett aranyvárosra, Eldorádóra –, valamint az inkák által használt színkavalkád minden, csak nem unalmas. A szálloda neve is a bánya (mine) és az arany (oro) szavak kombinációjaként született meg.

Tágas terek fogadják a vendégek a szálloda halljában, ahol a bár is található

Fotó: Turizmus.com / Szántó Zoltán

És honnan kerülnek ide az inkák? Erről így ír a szálloda megnyitásakor kiadott közlemény: „A finom dél-amerikai formatervezés az Inka Birodalomnak hódol, amely az Andokban bőségesen fellelhető andezit követ használta." Az inka tematika és színvilág az ún. storytelling, vagyis történetmesélés része – az Accor szállodáiban a vendégeket már általában valamilyen történetbe helyezik bele.

A két helyiségből álló junior suite díszítésében is visszaköszön az arany, valamint az andezit szürkéje

Fotó: Turizmus.com / Szántó Zoltán

A szálloda vezetése egyértelműen számít a külföldi vendégkörre is jövőben. „Az MGallery butikmárka egyedi hangulatával még magasabb szintre emeli a vendéglátás minőségét, így a frekventált turistaösvényektől távolabbi Minaro Hotel Tokaj MGallery a nemzetközi szállodaipar kincsévé válik a tokaji borvidéken" – mondta Dana Janigova, a szálloda ügyvezetője a nyitás alkalmával kiadott közleményben.

A szállodába belépve Virakocsa inka istenség aranyesővel fogadja a vendégeket

Fotó: Turizmus.com / Szántó Zoltán

Bár egyesek számára merész lehet a dél-amerikai és a tokaji kultúrkörök társítása, a hotelnek alapvetően sikerült összhangba hozni ezt a két dolgot. A recepción látható hatalmas inka motívum egyszerű dizájnelem, a párás dél-amerikai dzsungelt idéző fürdőszoba azonban igazán különleges élményt nyújt.

A fürdőszoba dizájnja a dél-amerikai dzsungelt idézi

Fotó: Turizmus.com / Szántó Zoltán

A hotelben egyébként 100 szoba, 10 junior lakosztály, valamint 3 olyan deluxe szoba található, amelyet privát szaunával is felszereltek. A szobákban garantált a vendégek pihenése, a matrac kiváló minőségű és hatalmas, a hangszigetelés és a sötétítés tökéletes. Külső zajok sem zavarhatják a pihenést, hiszen a szállodát három oldalról az egykori kőfejtő meredek falai veszik körül. Kávéimádóknak jó hír: ébredés után rögtön készíthetünk magunknak egy erős feketét a szobában.

És ha már a pihenésnél tartunk, mindenképp említést érdemel a hatalmas alapterületű wellnessrészleg, ahol a különféle élményelemekkel gazdagon megspékelt medencék mellett fedett és fűtött vizű nyitott úszómedence is található. A ház szaunarészlege sem mindennapi: gőzfürdő, sószoba, sósvizű medence, aromakabin és finn szauna, jégautomata valamint trópusi élményzuhany tartozik a szolgáltatások közé, nyugodtan állíthatjuk, hogy három óra nem elég minden szolgáltatás kipróbálásához.

A finn szauna különlegessége hatalmas méretén túl, hogy egy régi épület gerendái adják a belső borítást, egyedi hangulatot biztosítva a közös izzadáshoz. Természetesen masszázst is rendelhetünk a tökéletes relaxáció elérése érdekében, a szakavatott masszőrök a francia L'Occitane luxus szépségápolási márka termékeivel, annak módszertana szerint dolgoznak, elsőként Magyarországon. A L'Occitane termékeivel egyébként a fürdőszobákban is találkozunk. A wellnessrészlegen a vendégek jógaórával is kezdhetik a napot.

A pihenés és a wellness mellett a szállodai vendégélmények további központi eleme a gasztronómiai a kínálat. Csorba István mesterszakács – korábban az Andrássy Kúriában találkozhattak vele a vendégek – által vezetett konyha különleges vacsoraélményt kínál minden nap, ugyanis a hotel eleve félpanziós ellátással foglalható. Ez a félpanziós vacsora igencsak eltér a máshol megszokottól.

Kacsamájpéstétom tokaji aszúval kísérve

Fotó: Turizmus.com / Szántó Zoltán

A Tortuga étteremben kesztyűs pincérek szolgálják fel a helyi alapanyagokat felvonultató, kifinomult fogásokat, amelyekhez odaillő borokat is társítanak. Volt szerencsénk egy hétfogásos vacsorát elfogyasztani, amelyet az erdő ízei inspiráltak. Minden fogás hibátlan volt a csalános füstös vajtól a vaníliás, céklás kacsamájon és a szarvasgombás csicsókás szarvasgerincen át az illatos turbolyás fogasig, a homoktövises narancsfagyiig és a csipkebogyós fehércsokis gesztenyekrémig.

Az ételek mellé a tokaji Patrícius pincészet odaillő borait kóstoltuk Molnár Péter birtokigazgató szakértő kommentálásával. Molnár Pétertől azt is megtudtuk, milyen körülmények között vált hazánk első védett borvidékévé a tokaji.

A turbolyás fogas is hibátlan volt

Fotó: Turizmus.com / Szántó Zoltán

Csak egy adalék: az itteni dűlőket már a XVII. században – a világon elsőként – osztályozták aszerint, hogy milyen adottságokkal rendelkeznek. A borvidék meghatározó szőlőfajtájával, az őshonos furminttal kapcsolatban pedig az hangzott el, hogy 1611-ből származik az első említése.

Másnap délben ismét remekelt a séf és csapata, a vietnami pho leves és a céklás, kecskesajtos rizottó mindenkit elragadtatott.

Csorba István séf

Fotó: Turizmus,com / Szántó Zoltán

A szálloda a kiváló fogások mellett személyre szabott főzőprogramokat és gasztronómiai mesterkurzusokat is kínál a szomszédos, több mint 100 vendég fogadására alkalmas Event Centerben. Ugyanitt kisebb esküvők megrendezését is vállalják. Az épület mögötti sziklafalon, az egykori kőtörő helyén egy óriási ledfalat is kialakítottak.

Főzőkonyha az Event Centerben

Fotó: Turizmus.com / Szántó Zoltán

Aki kimozdulna a hotelből, annak érdemes felsétálnia az alig háromszáz méterre fekvő Máriásy pincészetbe, ahol borkóstolásra és pincelátogatásra egyaránt lehetőség nyílik.

A pince vadonatúj fogadóépületében Bacsó András borász – a tokaji Oremus korábbi vezetője – magával ragadó lendülettel mesél a borkészítés fortélyairól, miközben bemutatja a legmodernebb gépekkel felszerelt, öt hektáros területen gazdálkodó butikborászatot.

Máriásy Cremant de Furmint a kóstolóhelyiség asztalán

Fotó: Turizmus.com / Szántó Zoltán

Szép időben érdemes egy sétát tenni a szőlőben, ahol a régi teraszokat is sikerült helyreállítani. Kóstolóhelyiségük falán a tokaji dűlők óriásira nagyított térképét böngészhetjük, miközben Cremant de Furmint nevű habzóborukat, furmintjukat és ötputtonyos aszújukat kortyolgatjuk.