Luxusszálloda épül a megújuló bonyhai Bethlen-kastély mellé

Szerző: Irházi János

Forrás: turizmus.com

 2019. július 24. 12:01

A rendezési terv kész, a pénz megvan, már csak az engedélyek beszerzésének idejétől függ, mikor kezdődhet az Erdélyben a bonyhai Bethlen-kastély felújítása és az új szálloda építése.

Néhány év múlva új turisztikai látványossággal gazdagszik Maros megye, hisz belátható időn belül megkezdődhet a bonyhai (Bahnea) Bethlen-kastély felújítása. A tervek szerint nemcsak a kastély eredeti állapotát állítják vissza, hanem egy négy- vagy ötcsillagos, mintegy 40 szobás szálloda is épül a szomszédságában. Rendbe hozzák a kastélyt övező parkot, tavat, sétányokat, és lesz egy amfiteátrum is kulturális programok céljaira.

A kastély az Erdélyi Református Egyházkerület tulajdonában van, ők rendelték meg a terveket is a marosvásárhelyi Multinvest cégtől.

Az új komplexum látványterve, elöl a kastély, hátul a tervezett szálloda

Fotó: transilvaniabusiness.ro

„A munkálatok megkezdésének időpontja kizárólag attól függ, hogy mikorra sikerül beszerezni az összes engedélyt. A magyar kormány támogatja a beruházási költségeket, és ha elkészül a kastély felújítása, akkor itt lesz az egyházkerület Nőszervezetének a székhelye. A komplexum üzemeltetése is szervezet feladata lesz” – mondta a turizmus.com-nak Kiss Gábor, az egyházkerület sajtóreferense.

A Bethlen-kastély jelenlegi állapotában

Fotó: transilvaniabusiness.ro

A Marosvásárhely közelében lévő és a Kis-Küküllő bal partján lévő kastély építését Bethlen Farkas kezdte meg 1545-ben, a XVII. század végén Bethlen Farkas átalakította. 1700. november 25-én ott született a tragikus sorsú Árva Bethlen Kata. 1948-ban államosították, különböző intézmények működtek benne, de a kommunista rezsim a karbantartásával is alig törődött.

A rendszerváltás utáni restitúció során Bethlen Fruzsina birtokába került, aki az ingatlant a helyi református egyháznak adományozta. 2011-ben állagmegőrzés céljából legalább új tetőszerkezetet kapott a kastély.